Две нови летища в България

Две нови летища, които ще обслужват пътнически полети, ще бъдат построени в следващите няколко години в България. Съвсем близо до окончателното си откриване за пътници е летище „София-Запад”, разположено край радомирското село Кондорфей, на около 60 км от столицата и в непосредствена близост до АМ „Струма”. Аеропортът беше официално осветен през юни тази година и на него вече могат да кацат карго полети.
Съвсем скоро трябва да бъдат завършени пътническия и VIP терминали. Очаква се бившето военно летище да приема не само чартърни полети, но и да се превърне в хъб на нискотарифните авиокомпании, опериращи полети от и до България. Шестото международно летище у нас ще обслужва както София, така и зимните ни курорти и дори Северна Гърция. Предвижда се на 2,5 километровата писта да кацат и тежки пътнически самолети от типа Boeing 737 и Airbus A320.
Сериозен тласък за зимния туризъм у нас пък се очаква да даде летище „Пирин” край гоцеделчевското село Мусомища, което трябва да бъде отворено за пътници за зимния сезон 2015/2016. „Аерогарата за скиори” също ще използва пистата на старо военно летище, а инвестицията на новите собственици ще бъде на стойност 20 милиона евро. Летище „Пирин” ще обслужва предимно чартърни полети за ски курортите Добринище и Банско, както и за СПА центровете в Пирин. Капацитетът на аеропорта е за поне 1500 полета и 100 хил. пътници годишно.
Специалистите очакват завършването на двата проекта да стимулира значително чуждестранния туризъм в България и родната икономика, както и да бъдат открити близо 2 000 работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *