Две столици коментират газовите алтернативи

Европейският съюз, пострадал от руско-украинския газов спор, реши да не отлага решаването на въпроса за собствената си енергийна сигурност. Дискусиите на тази тема започнаха едновременно вчера в две европейски столици, пише „Комерсант“.
В Брюксел енергийните въпроси се разглеждаха в рамките на съвета на външните министри на страните от ЕС, а в Будапеща – на специална среща, посветена на строителството на газопровода „Набуко“, заобикалящ Русия. В същото време, Москва прокарва собствен проект за диверсификация на маршрутите на доставка на газ, който ще й позволи и за в бъдеще даостане главен доставчик на въглеводороди за ЕС.
В Брюксел руско-украинската газова война се анализира от външните министри на 27-те страни от ЕС. Равносметката от заседанието трябва да бъде направена днес, но още преди неговото започване европейските чиновници формулираха неприятните за Русия изводи.
Най-категоричното изказванедойде от Чехия, която обяви енергетиката за един от приоритетите на своето настоящо председателство в ЕС.
Според ръководителя на чешкотоМинистерство на външните работиКарел Шварценберг, главният урок от газовата криза е, че Русия и Украйна не са надеждни доставчици на газ за Европа.
Министърът отбеляза, че след събитията от тази зима е нарасналанеобходимостта от диверсификация на източниците и маршрутите на доставки на енергоносители. „В тази връзка проектът Набуко става още по-важен“, заключи Шварценберг.
Едновременно с брюкселското съвещание на външните министри на страните от ЕС, в Будапеща вчера се откри отдавна анонсираната среща, посветена на практическата реализация на проекта „Набуко“.В унгарската столица се събраха страните износителки на газ, предполагаемите транзитьори и потребители.
„Набуко“ предвижда строителството на тръбопровод, дълъг 3300 км., от турския Ерзерум до австрийския Баумгартен, който също така ще премине през България, Румъния и Унгария. Ориентировъчната стойност на проекта – 7,9 милиарда евро.
Унгарският премиер Ференц Дюрчани, чието страна се съгласи по-рано да участва в руския проект „Южен поток“, заяви в навечерието на срещата, че нейните участници ще се концентрират върху решението на две основни задачи: намирането на източници за финансирането на „Набуко“ и ресурси за запълването на тази тръба.
Според Дюрчани,надеждни инвеститори биха могли да бъдат Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Що се отнася до запълването на тръбата, то тук последната дума ще имат богатите на въглеводороди Казахстан, Туркменистан и Азербайджан, на чиито недра разчита ЕС.
По-рано властите на тези страни дадоха да се разбере, че те не са против да доставят газ на Европа без посредничеството на Русия. Още днес може да стане ясно дали тяхната позиция се е променила.
В Будапеща се планира да се разгледа още един въпрос, пряко засягащ руските интереси. В деня на откриването на форума Ференц Дюрчани заяви, че страните от ЕС трябва заедно да поискат компенсации за щетите, нанесени от газовия конфликт между Москва и Киев.Само чеунгарският премиер не уточни коя от страните в конфликта смята за виновна.
Междувременно, руските власти, които никога не са криели своята неприязън към „Набуко“, се опитват да склонят европейците към своя вариант за диверсификация на маршрутите за доставка на газ.
През почивните дни, в навечерието на срещата, посветена на проекта „Набуко“, първият руски вицепремиер Виктор Зубков посети Будапеща. Главна тема на неговите преговори с Ференц Дюрчани и финансовия министър на Унгария Янош Вереш бе обсъждането на резултатите от руско-украинския газов конфликт и предложението на „Газпром“ за участие на Будапеща в строителството на газопровода „Южен поток“ (през Черно море за Европа).
Виктор Зубков на няколко пъти подчерта, че той още в средата на декември е предупреждавал страните от ЕС за възможните проблеми с транзита на газ през украинска територия.
Посочвайки, че благодарение на своите газохранилища Унгария е успяла благополучно да преживее неотдавнашната криза, Зубков не изключи възможността за нейното повторение, ако не се диверсифицират транзитните потоци. Той определи износът на 80% от руския газ за Европа, като „опасен монополизъм“, не изключвайки възможностите за „техногенни или терористични катастрофи“ в това направление.
Вицепремиерът предложи да се реши проблема с непрекъснатото снабдяване с газ на Източна и Южна Европа посредством строителството на газопровода Южен поток, а също така и с мрежа от газохранилища в тези страни, през които ще мине тръбата.
Виктор Зубков несе опитада разубеди Унгария да се откаже от участие в строителството на „Набуко“, но подчерта, че Русия гарантира суровина само за напълването на „Южен поток“.
Впрочем, вицепремиерът не се сдържа и отправи критика по адрес на конкурента, отбелязвайки, че Набуко „може да стане добър паметник на амбициите“.
На Зубков пригласяше заместник председателят на „Газпром“ Александър Медведев,който посети няколко от страните в Източна Европа и се присъедини към вицепремиера в Унгария.
Топ мениджърът на руския монополист заяви, че само природата не търпи празнота, но и в историята има случаи, когато тръбите са оставали празни, като намекна за безперспективността на „Набуко“. А газопроводът Южен поток, убеден е Медведев, не е заплашен не само от пустота, а даже от световната финансова криза.
Александър Медведев демонстрира могъществото на „Газпром“, като даде за пример газопровода „Син поток“, построен в разгара на кризата от 1998 г.
За да разсее окончателно съмненията на унгарските си колеги, Медведев им съобщи, че 2009 г. ще бъде посветена на подготовката на техническата и икономическа обосновка на „Южен поток“ по всички маршрути на газопровода, която ще бъде основа за вземането на окончателно инвестиционно решение.
Аргументите на руските преговарящи са подействали. След приключване на срещата Янош Вереш обяви, че „строителството на газопровода „Южен поток“ ще послужи на целите за енергийната сигурност на Унгария“.
Впрочем, подобна позиция на Будапеща въобще не означава намерение за отказ от участие в „Набуко“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *