Две трети от младите не спестяват, само 4% инвестират в собствен бизнес

Мнозинството от младите двойки до 35 години в България харчат всичките си приходи през месеца и не успяват да спестяват.

Това показват резултатите от проучването „Съвременните двама“ за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки и ролите на партньорите при формирането и управлението на бюджета на домакинството, съобщиха организаторите на проучването – „Ноема“ и агенцията „AMI Communications България“.

Според данните две трети от младите хора до 35 години в страната (68 процента) не успяват да спестят от приходите си. В малките градове и селата техният дял е по-висок (80 на сто) от този в София (60 процента) и големите градове (63 на сто). Данните от изследването сочат също, че младите двойки без деца (36 на сто) спестяват по-често от тези с деца (28 процента).

От проучването се вижда, че в 69 процента от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи, но при една четвърт от двойките (26 на сто) само единият партньор получава приходи. Изследването показва, че докато в столицата най-често и двамата партньори получават доходи (90 процента), голям дял от домакинствата в малките градове (38 на сто) се издържат от доходите само на единия партньор.

Според проучването в по-голямата си част спестяванията на анкетираните домакинства (48 на сто) не се инвестират дългосрочно, а се насочват за покриване на нуждите на домакинството.

Едва 28 процента от анкетираните млади хора влагат спестяванията си в банкови депозити, 7 на сто – в недвижими имоти, и само 4 процента ги използват за започване или разширяване на бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *