Двойно повече българи с американска пенсия

Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души.Двойно повече българи с американска пенсия. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. Това съобщава bg-voice.com.

Резултат с изображение за българи сащ

От SSA обобщават, че броят на пенсиите, които се изпращат към български сметки, са 346. Това са хора, които са се прибрали в България. 349 харчат парите си за старост през американски банки, но в повечето случаи и те се теглят от родината ни, информира economynews.bg.

Между България и Съединените щати не е сключен международен договор за социално сътрудничество, затова и нашата страна не изпраща пенсии в Америка. Така съгласно законодателството на САЩ не могат да се сумират с български осигурителен стаж при преценка на право на пенсия или друго обезщетение, дължимо от НОИ.

Въпросът за пенсионно споразумение между САЩ и България стои висящ от години. За последно той беше повдигнат през ноември 2018 г. при посещение на външния министър Екатерина Захариева в САЩ. Тогава тя се срещна с държавния секретар Майк Помпео.

Двамата обсъдиха въпроса за признаването на трудовия стаж на работещите в САЩ българи за получаване на пенсия в България. Казусът засяга над 400 000 българи.

„САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи тогава Захариева.

Последната положителна промяна по въпроса с пенсиите на българите, които са работили в САЩ, е от 2011 г. Тогава беше отменена забраната за изплащане на пенсии на български граждани, които са били извън САЩ в продължение на 6 последователни месеца.

Решение беше взето от SSA на база оценка на характеристиките на действащата социалноосигурителна система у нас и поради липсата на подобно ограничение за американските граждани, живеещи в България. Преценено е, че социалното осигуряване у нас съответства на заложените в американската нормативна уредба изисквания, което дава възможност за отпадане на тогавашното ограничение за българските граждани. До приемането на решението, неспазването на условието за пребиваване в САЩ бе причина за спиране изплащането на сумите, отпуснати и дължими от американското социално осигуряване.

Какво е необходимо, за да се вземе американска пенсия (т.нар. доходи от social security)

Ако имате американско гражданство и живеете извън Америка, вие можете да получавате пенсия, стига да сте в държава, в която се изплащат такива. (България влиза в този списък.) Ако не сте с американско гражданство обаче, вие трябва да покриете определени изисквания, за да се възползвате от social security ползите. Ето ги и изискванията, при положение, че пенсията ви е базирана на вашия трудов стаж, а не по наследство:

– да сте работили в Америка минимум 10 години (или т.нар. 40 кредита) или да сте живели в Америка най-малко 10 години (като сте физически в страната най-малко 6 месеца от всяка календарна година);

– да сте навършили 66 години и 4 месеца (за онези, които искат да се пенсионират преди тази възраст, процентът на пенсията намалява в зависимост от периода, който са избрали, минималната възраст, на която човек може да се пенсионира в САЩ, е 62 години).

За да получавате канадска пенсия вие трябва да покривате изискванията:

– да сте навършили 65 години (или минимум 60, но размерът на пенсията ви в този случай ще бъде намален);

– да имате доказателство, че сте пребивавали в Канада легално (канадски паспорт; временно разрешение за пребиваване в страната, или т.нар. Minister’s Permit; да сте постоянен имигрант, или т.нар. Landed immigrant);

– да сте живели в Канада най-малко 20 години след 18-годишна възраст.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *