Двойно по-високи такси иска да събира КФН

Комисията по финансов надзор днес официално публикува проект за промяна на тарифата на таксите, които събира от поднадзорните си лица. Посоката на промяната, разбира се, е чувствително нагоре. Проектът за тарифата е изпратен до Министерския съвет. Припомняме, в понеделник, 15 ноември, ще се състои Консултативен съвет, с официална програма „подписване на меморандум за сътрудничество между надзорната институция и представителните асоциации от небанковия финансов сектор“.
На практика по-голям интерес сред заинтересуваните буди „дискусията по актуални въпроси от небанковия финансов сектор“, както е записано в дневния ред. Става дума именно за въпросното увеличение на таксите, което поднадзорните лица се стремят да предотвратят. Вече бяха изпратени ред писма до институциите, включително до Симеон Дянков, в които обезпокоените инвестиционни посредници и застрахователи твърдят, че евентуално повишаване на таксите ще убие бизнеса на небанковия финансов сектор.
Сравнение на DarikFinance.bg на старите такси и предлаганите нови показва, че исканото увеличение общо взето е двойно. Така за издаване на лиценз за инвестиционно дружество от отворен и затворен тип се плаща такса в размер съответно 4400 и 3600 лева; новите суми, които КФН иска да събира, са съответно 8800 и 7200 лева. Прекратяването на инвестиционно дружество в момента струва 2000 лева, предлага се сумата да бъде удвоена.
Предлага се да бъдат значително увеличени таксите за издаване на лицензи за различните видове инвестиционни посредници. Брокерите не са подминати от новата наредба. За изпит сега се плаща 300 лв. и още 60 лева за вписване в регистъра. 450 лева биха искали от КФН и още 300 лева за издаване на сертификат. Ако тарифата бъде одобрена от Министерския съвет, за вписване в регистъра застрахователният брокер ще трябва да внесе 10 000 лева вместо досегашните 5 000 лева.
В проекта за нова тарифа се предвижда удвояване на таксите, които ще бъдат събирани от застрахователите от чужбина, които искат да развиват дейност у нас: за животозастраховане новата сума е 60 хил. лева /+ 4 хиляди за всеки отделен вид застраховка/ от 30 хиляди плюс 2 хиляди според сегашната разценка; за презастраховател новата такса се предвижда да бъде 240 000 лв. /+ 40 хиляди за всяка отделна дейност/ от 120 000 лв. сега.
За потвърждение на проспект за публично предлагане на ценни книжа се предвижда да се заплащат 5000 лева, като досега сумата беше най-много 5000 лева в зависимост от стойността на емисията.
Таксите за осъществяване на общ финансов надзор се променят диференцирано. От 300 на 800 лева трябва да заплаща на КФН публичното дружество, за да бъде надзиравано. Инвестиционният посредник за тази услуга ще плаща 4300 лева, 10 800 лева ако е банка. Централният депозитар може би ще плаща по 10 000 лева вместо сегашните 5000 лв.
При животозастраховането годишната такса става 20 000 лева от досегашните 10 000 лева. От застрахователя, извършващ имуществено застраховане, ще се искат 80 000 лева от досегашните 40 000 лв. Надзорът на презастраховането се предлага да стане 110 000 лева от сегашните 55 000 лв.
Предвиждат се и редица други промени в заплащаните такси към КФН, които специалистите ще могат да оценят като мотиви и ефект до понеделник. Засега е ясно едно: намерението на КФН, за което DarikFinance.bg писа още на 5.11, явно не е било „неофициални информации, които витаят в пресата“. Първите коментари са, че с въвеждането на таксите си КФН се стреми да консолидира пазара, като постави по-сериозни критерии за малките играчи.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *