ДДС в туризма скара депутати и бизнесмени

Гилдията може да поиска президентско вето на закона

Нито един от предложените варианти не отговаря изцяло на исканията на бранша. Ако се приеме ниската ставка за организиран туризъм, ще се стимулират чуждите туроператори и бедните туристи. Българите, които по принцип не пътуват организирано, ще плащат повече от чужденците. В европейската директива е записано, че по-нисък ДДС може да има за настаняване, каза председателят на бюджетната комисия Петър Димитров. Няма да мръднем и на сантиметър от нея, допълни той. Според превода на Министерството на финансите това включва само нощувката.

Депутати и бизнесмени се скараха заради ДДС-то в туризма. Министерският съвет предлага от януари 2007 г. с по-нисък данък от 7% да се облагат само нощувките в хотелите, а останалите туристически услуги да се облагат с 20%. Но депутати от бюджетната комисия предложиха два нови варианта. Това стана причина текстовете за ДДС в туризма на два пъти да бъдат отлагани на заседанията на бюджетната комисия през миналата седмица. Първото предложение е на независимия депутат Мария Капон, която поиска 7% ДДС за туристическите услуги. Така с по-нисък данък от 7% ще се облага и храната в хотелите. Лидия Шулева от НДСВ предложи 7% ДДС да важи за целия пакет от туристически услуги, но само при организирани пътувания. От това ще са на сметка само хората, които ползват услугите на туроператор. Ако някой реши да отиде на хотел без посредник, ще трябва да си плати 20% ДДС. В крайна сметка депутатите не можаха да се обединят около никой от вариантите.

И двете туристически организации са единодушни, че трябва да се приеме по-малкото зло. След като не можем да се преборим за 7% ДДС за всички услуги, нека поне се приеме вариантът от 7% за „ол инклузив“ за организирания туризъм. Това поиска шефът на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова. Ако депутатите не приемат този вариант, ще се обърнем към президента да наложи вето, категоричен бе и зам.-председателят на Съюза на българската туристическа индустрия Стефан Шарлопов.

Стефан Кючуков

Наталия Малчева

Рени Харалампиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *