„Дейли телеграф“: Кризата ще атакува валутния борд в България

Спасителен екип от Международния валутен фонд (МВФ) е заминал спешно за Киев, за да помогне на Украйна да стабилизира банките, пише лондонският вестник „Дейли телеграф“.
Прогнозите станаха още по-мрачни след като президентът Виктор Юшченко разпусна парламента в спор, който застрашава да разгневи руското малцинство в страната, допълва вестникът.
Киев и Москва са в тежък спор за базата в Севастопол, използвана от руския черноморски флот. Чуждестраните инвестиции пресъхнаха, в резултат на което не е ясно дали банките с големи задължения в долари и евро ще се справят с краткосрочни заеми, коментира „Дейли телеграф“.
Аржентина, Пакистан и Еквадор са пред банкрут, а балтийските държави, Румъния, България и Турция все по-трудно финансират дефицита по текущите сметки, продължава лондонското издание.
Британският вестник цитира Ханс Редекер от „BNP Paribas“, че страните от Източна Европа от години живеят в недоимък и сега са изправени пред пълна кредитна криза.
„Те ще трябва да намалят вноса , а това ще тласне еврозоната още по-дълбоко в рецесия“, изтъква Редекер. Той смята, че следващата фаза ще бъде „атака“ срещу валутните бордове в Прибалтика и България.
Унгария вероятно скоро ще стане първата страна от Европейския съюз, която ще прибегне до услугите на МВФ за спасение, отбелязва „Дейли телеграф“.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *