Делегираният бюджет роди новия школски хулиган

Димитър Янев, бивш директор на Селскостопанската гимназия в Садово

Чета тези дни как училищните директори са написали по заръка на министерството план за борба с агресията, като в него са упоменали като такива прояви даже клюките и качването на снимки и видео в интернет.

Съгласен съм с педагозите и психолозите, че за да станат тези неща ежедневие за децата, са виновни родителите и цялото общество с примерите, които дава. Техният принос обаче е само 10 %. За мен 90 на сто причината учениците да са такива е въвеждането на делегираните бюджети, които отпускат на учебните заведения пари на брой записани деца.
Аз съм бил училищен директор 25 години. Ръководил съм учебно заведение и преди въвеждането на тази система, и след това. Видях с очите си как се промени поведението. Преди, ако понеча да изключа дете за лошо поведение, майка му и баща му идваха да реват и да се молят в кабинета ми.

А сега е съвсем обратното – едва ли не ние ги умоляваме да останат. Имаше едно момче, което много искаше да учи за комбайнер в селскостопанската гимназия в Садово. В училището, където учеше обаче, директорката отказа да му оформи документите. Не го пуснаха, защото ще изгубят 2000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *