Делото за фалита на КТБ започва

След като в началото на април Върховният административен съд определи, чеакционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват отнемането на лицензана банката, Софийският градски съд днес ще проведе първото заседание по делото за фалита й.

Призовани за днешното заседание са КТБ чрез назначените временни синдици, акционерите „Бромак“ и „Бългериан акуизишън къмпани“ чрез процесуалните им представители, Софийската градска прокуратура, Българската народна банка и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

До днес април страните по делото трябва да заявят пред съда дали се отказват от закрилата на Закона за банковата несъстоятелност за разглеждане на делото при закрити врата и дали са съгласни процесът да се гледа публично. От защитниците на „Бромак“ е постъпило искане за публичност на процеса.

В началото на ноемвриБНБ отне лиценза на Корпоративна търговска банкаи сезира съда, за да започне процедурата по обявяването й в несъстоятелност, за да може впоследствие да бъде назначен и синдик в банката. Акционерите в КТБ обаче обжалваха решението и заради съдебните процедури се бавеше и назначаването на синдик.

Това послужи за довод да бъдат направенипромени в Закона за банковата несъстоятелност, за да бъдат назначени временни синдици, които да влязат по спешност в банката преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. Временните синдици може да искат прекратяване, разваляне или обявяване за нищожни на сделки, по които банката е страна и да атакуват сключените сделки по прихващания от датата на поставянето на КТБ под специален надзор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *