Дело за касиране на изборите в София стартира в понеделник

Софийски административен съд образува две дела по жалбата – за касиране на изборите за общински съветници и на изборите за кмет. Делата са насрочени съответно за 07.11.2011г. от 15:00 ч. и за 08.11.2011г. от 11:30 ч.
Съдът уважи исканията на ПП „Зелените“ и задължи ОИК да предостави по делата цялата административна преписка по случая и всички книжа и документи, необходими за изясняване на случая.  Съдът също така изиска от МВР да представи по делото „забранителните списъци“ и информация за методиката и критериите, по които те са били изготвени. На съдебна проверка ще подлежат и начинът за образуване на избирателните секции в столицата и броя и разпределението на избирателите, довели до опашки в изборния ден. По делата ПП „Зелените“ ще трябва да докажат твърденията си за нарушения на изборния процес.
В тази връзка съдът указа на ПП „Зелените“ да предоставят информация за конкретни избиратели, лишени от право да гласуват поради неправомерно включване в „забранителен списък“, поради опашките пред изборните секции или поради други нарушения на изборното законодателство, както и да докажат изоставянето на изборни книжа без надзор, присъствието на народни представители в ОИК, които са имали неоторизиран достъп до изборни книжа, и другите, твърдяни от партията нарушения. ПП „Зелените“ започна кампания за набиране на информация от столичани, чиито изборни права са били нарушени.  Със свое разпореждане съдът присъедини към жалбата на ПП „Зелените“ и жалбата за касиране на местните избори на ОДС, която обаче е оставена без движение с указания за предоставяне на допълнителни документи. До момента на сайта на съда няма данни да са получени от ОИК жалбите на другите две политически сили, поискали касиране – БСП и Синята коалиция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *