Делят на две “Булгаргаз”

Компанията влиза в забранителния списък за приватизация

„Булгаргаз“ ще се раздели на две юридически самостоятелни дружества. Едното от тях ще купува и продава природен газ. Втората фирма ще се занимава с преноса, транзитирането и съхраняването на синьото гориво. Тя ще се нарича „Булгартрансгаз“. Още до края на тази година компанията „Булгаргаз“ ще стане холдинг със 100% държавно участие, съобщи изпълнителният директор Кирил Гегов. Това е заложено в плановете за преструктуриране. Освен обществен доставчик и комбиниран оператор в холдинга ще влиза и фирма за комуникационни услуги „Булгартел“, която в момента отдава линии под наем. Предложението вече е изпратено до Министерство на икономиката и енергетиката, което трябва да вземе крайното решение за преструктурирането. Разделянето на „Булгаргаз“ не би трябвало да доведе до повишаване на цената на синьото гориво, посочи Гегов.

Новата холдингова структура ще влезе в забранителния списък за приватизация.

Бъдещият холдинг би могъл да участва като акционер в петролопровода „Бургас-Александруполис“, както и в предстоящото строителство на транзитен газопровод за Сърбия, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов. Предвижда се компанията да вземе и 20% дял в трансконтиненталния газопровод „Набуко“.

До 15 март ще бъде вдигнат капиталът на дружеството. Това е заложено в постановлението за изпълнение на бюджета, публикувано вчера в Държавен вестник.

Николай Георгиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *