Депозитите растат, кредититe намаляват, въпреки ниските лихви

Ниските лихви при депозитите и на кредитите принуждават банките да ограничават експозициите си депозити, въпреки че спестяванията на населението и на бизнеса в кредитните институции расте. Изглежда българите не виждат алтернатива на банките, където да държат парите си, нищо, че лихвените нива по много депозитни продукти вече са под 1%. Падащите лихви по кредитите също не се оказват достатъчен стимул, тъй като данните на БНБ за май показват спад на кредитирането.

В края на март депозитите на неправителствения сектор достигат нов рекорд от 58.9 млрд. лв., като годишното им увеличение е 2.1%, а на месечна база се повишават с 1.4% или над 800 млн. лв. Влоговете на бизнеса също се покачват, но по-слабо – с 1.8% спрямо март миналата година, до 15.7 млрд. лв. Депозитите на домакинствата вече са 40.4 млрд. лв. или с 4.8% повече на годишна база.

В същото време депозитите на финансовите предприятия намаляват с 25%, до 2.8 млрд. лв.

Известен ръст на месечна база има при кредитирането, тъй като в края на март отпуснатите заеми за неправителствения сектор нарастват с 417 млн. лв. или 0.8%, до 50.2 млрд. лв. На годишна база обаче те са се свили с 8.9%.

Годишното им намаление е повлияно от изключването на КТБ от паричната статистика, считано от ноември 2014 г. Без данните за КТБ за март 2014 г. кредитите на неправителствения сектор се увеличават с 0.2% на годишна база. Ръстът е движен най-вече от потребителските заеми и кредитът, отпуснат на ПИБ.

По-чувствително е намалението на кредитите за бизнеса – с 13.1% на годишна база и в края на март достигат 30.8 млрд. лв. Заемите, отпуснати на домакинства са 18.219 млрд. лв. и намаляват с 1.8% спрямо март 2014 г. Кредитите за финансови предприятия, са 1.1 млрд. лв. и нарастват с 6.9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *