Депозитите са изгубили около 2/3 от доходността си

Депозитите са изгубили около 2/3 от доходността си през 2015-та година, сочи анализ на финансовия сайт „Моите пари“. При кредитите също има намаление при лихвите, но то не е с толкова сериозни стойности.

През декември 2014-та година индексът на срочните депозити, измерван от финансовия портал, е около 1,1 % в лева и 1,2 % в евро. Именно тогава започна изплащането на гарантираните влогове от Корпоративна търговска банка, почти всички от които останаха в банковата система. Година по-късно – през декември миналата година, индексите и при левовите, и в евровите депозити са около 0,4 на сто.

Междувременно от една от банките на пазара обърнаха внимание, че именно през декември, когато хората традиционно правят по-големи харчове заради празничните покупки, има сериозен ръст на новооткритите влогове. През цялата минала година БНБ също отчиташе увеличаване на спестяванията в банките, въпреки намаляващите лихви. През годината обаче се отчете и забавяне на темпа на понижаване на лихвите. Същата тенденция важи и при кредитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *