Депозитната война е голям риск за банковата стабилност

Ако не бъдат взети мерки, депозитната война ще се превърне в риск за стабилността на банковата система, заяви Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк на среща в БТПП снощи.
Депозитната война, която се дължи на конкуренцията за ограничените местни спестявания, застрашава не само способността на банките да поемат загубите от рецесията, но и стабилността на цялата система. Сред последиците Казини посочи пречките за въвеждане на еврото (България вече не изпълнява и критерия за дългосрочните лихви) и увеличаването на нивото на лошите кредити, тъй като идващото в резултат повишаване на лихвите по кредити ще доведе до невъзможност за обслужването им. При най-лошия сценарий може да възникне необходимост от спасяване на банки.
Казини подчерта, че банките не пренасят увеличената цена на финансирането към клиентите, а продължават да намаляват спреда между лихви по кредити и по депозити и така поемат част от разходите за своя сметка. През април този спред е намалял до 5.38% при 6.18% преди година.
Според него правителството може да помогне, като осигури ликвидност и намали разходите по обслужване на задълженията. Валутният борд не изключва възможността управляващите да започнат да водят ограничена квази монетарна политика, като част от фискалния резерв бъде депозиран в банките като стимул за увеличаване на кредитирането, каза той.
Според него няма риск увеличената ликвидност да бъде изнесена, тъй като преди няколко седмици ЕЦБ наводни пазара с 444 млрд. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *