Депутатите бламираха патентния данък за такситата

Патентен данък за таксиметровите превози няма да има, тъй като предложението на ГЕРБ не бе прието. За промените в Закона за местните данъци и такси гласуваха 71 народни представители (ГЕРБ), против бяха 38 (БСП), а 42 се въздържаха (ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт).

Измененията предвиждаха за всеки автомобил да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община. В момента таксиметеровите шофьори плащат данък-печалба, както и такса към общината, която за София е 50 лева на година. Още миналата седмица, когато разбраха за готвените промени на много места в страната таксиметровите шофьори се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им.

Таско Ерменков от БСП заяви, че промените са за сметка на шофьора и е на негов гръб и призова народните представители да се отнасят сериозно с важните закони. “ Бъдете разумни и недейте да влизате в лесната схема да събирате много пари и да оставяте малко на хората. Призовавам министър Московски да вземе отношение и да обясни какво се случва с таксиметровите шофьори с тази поправка. БСП няма да подкрепи този закон“, каза още Таско Ерменков.

На бурния дебат в пленарната зала присъстваше и министърът на транспорта Ивайло Московски, който заявни, че патентният данък не е приложим към тази категория от бизнеса, тъй като физически е невъзможно административно да се направи пререгистрация на 26-те хиляди таксиметрови автомобили у нас и техните фискални устройства.

Министър Московски обясни, че ако се приеме, че някакъв процент от тези 20 и няколко хиляди регистрирани автомобили, решат самите те да минат по процедура, за да бъдат самите те превозвачи, а не наети на трудов договор, процедурата в Автомобилна администрация по закон е един месец. „Ако приемем, че дори да я оптимизираме по някакъв начин, дори да я намалим наполовина, сами си давате сметка, че става въпрос за… вероятно хиляди биха проявили желание да се регистрират като превозвачи. Няколко хиляди човека по един месец, означава поне година или дори повече“, посочи от парламентарната трибуна транспортният министър Ивайло Московски.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че от партията му ще се въздържат от подкрепа на промените.

Жельо Бойчев от БСП каза, че внeсеният от ГЕРБ закон, е пореден пример за това как управляващата партия обещава едно, а прави точно обратното. „Този вид данък се въвежда без становище на Министерството на финансите какъв ще бъде ефектът и последствията от него. Ваше право е да си въвеждате нови данъци, но не виждам никакво основание да правите промени в Закона за автомобилните превози“, заяви Бойчев.

Отцепилият се от Патриотичния фронт Велизар Енчев призова Менда Стоянова да не се крие и да каже чии интереси обслужва. Менда Стоянова отвърна, че е лобист за държавния бюджет и призова да се даде възможност на всички обикновени хора, карайки такси, да го правят за своя сметка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *