Депутатите забраниха ГМО

Най-сетне, след дълги спорове, протести и напрежение в обществото и в пленарната зала, депутатите с пълно единодушие постигнаха съгласие България да остане свободна от ГМО зона.
Народните представители приеха текста на прословутия чл. 80 да гласи: «Забранява се освобождаването на ГМО в околната среда и в границите на защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии и защитените зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и на отстояния от границите им не по-малки от 30 км., а също и на отстояние по-малко от 10 км. от стационарните пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството, но ни по-малко от 7 км. от площи с биологичен начин на производство и на отстояния не по-малки по отношение на площи с традиционен начин на производство”.

Народните представители приеха оставането на чл. 79 по сега действащото законодателство, с който се забраняват научните експерименти с традиционни култури като маслодайна роза, овошки и др.

Борислав Сандов от Коалиция «За да остане природа в България“ каза след гласуването, че на практика вече парламентът отговори на заявената воля на 97% от обществото да бъдат съхранени традиционните култури, отстоянията от защитените територии с 30-километровия буфер и с това България да остане свободна от ГМО.

«Би трябвало хората, освен да имат гаранцията, че в околната среда няма да се отглеждат никакви ГМО, да имат и информиран избор по отношение на храните. На етикетите да се посочва за наличие на ГМО и да има стриктен контрол“, настояват представители на неправителствените организации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *