Депутатите още имали безотчетни пари

Допълнителните пари в размер на 2/3 от заплата, които депутатите получават, продължават да са безотчетни, поне до 2013 г. Това е установил одит на парламента за цялата 2012-а и половината на 2013 г., направен от Сметната палата. С парите депутатите могат да плащат на сътрудници, консултанти, експертизи, кантори и др.

Липсват вътрешни правила за отчет и контрол над тези пари, е една от констатациите на Сметната палата. Към днешна дата няма информация, която да показва, че такива правила са въведени.

Одиторите са установили още, че пари за консумация при посрещане и изпращане на делегации на столичното летище, както и протоколни вечери неправилно билипризнати за представителни. Докладът уточнява, че за такива се смятат разходи за визитни картички, кафе, чай, вода, безалкохолни, подсладители, подаръци и цветя.

21 препоръки за по-ефективно управление на фонд „Научни изследвания“ е направила палатата след одит там. Регистърът за научна дейност бил воден неадекватно и не показва реалното състояние на научните ресурси, нямало прозрачност при провеждането на конкурсите на фонда за научна дейност, липсвали условия за следене на проектите, видяли одиторите.

Отсъствала и координация с другите финансиращи структури. Само 6% от парите за наука от 2011 до 2014 г. идвали от европейските структурни фондове, въпреки че в стратегията е бил предвиден общ бюджет от 500 млн. лв. От него 190 млн. лв. били за образователното министерство, но реално са усвоени 64,5% от планираните пари. Други 355 млн. лв. от общия бюджет били за икономическото министерство, което обаче е извън обхвата на проверката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *