Депутатите порязаха Първанов на балотаж

Парламентът направи само козметичен ремонт на Закона за инвалидите

СОФИЯ. Депутатите порязаха президента Георги Първанов за промените в Закона за инвалидите. Вчера те приеха само формално ветото му, но оставиха без промяна искането хората с увреждания да получават еднакви добавки.

Интеграционните добавки ще бъдат съобразени първо с вида, а след това и със степента на увреждане, обясни зам. социалният министър Иванка Христова. Според нея така не се ограничава кръгът на хората, които имат право на добавки, с какъвто мотив президентът върна тази част от закона. Шефът на социалната комисия Хасан Адемов призна, че са направени много малки корекции в отговор на ветото на Първанов. Ветото на Първанов мина преди две седмици по погрешка. Недоразумението дойде от страна на БСП, тъй като те не успяха да съберат нужните 121 гласа, за да бъде отхвърлен указът на президента. Сега приехме това, което бе одобрено от парламента, преди президентът да го върне с указ за второ обсъждане, призна още Адемов. И добави, че единствената разлика в първоначалния текст е по отношение на хора с над 90% трайни увреждания, които ще получават двоен размер на интеграционната добавка, при положение че не ползват придружител.

Този вариант на закона е по-лош, отколкото когато президентът предложи своето вето, заяви Николай Камов от КБ по време на дискусията в пленарна зала вчера.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *