Депутатите ще разгледат на първо четене промени на данъчните закони

Депутатите ще обсъдят на първо четене и два законопроекта за изменение и допълнение в Закона за данък върху добавената стойност.
Народното събрание е домакин на кръгла маса, на която ще бъде представен и обсъден проект Закон за детето.
Парламентът трябва да одобри на първо четене да бъдат освободени от подаване на годишна данъчна декларация лицата, които са добили доходи само от трудови правоотношения и не дължат допълнително данък. Има предложение за 5% облекчение, ако декларацията е подадена преди 10 февруари или се плати по електронен път.
Народните представители трябва да решат на първо четене и дали да повиши акциза върху газиола и керосина от 615 на 630 лв. за 1000 литра, както и дали да се въведе положителна акцизна ставка върху природния газ.
В програмата е включено и първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Според предложението, министърът на финансите ще може да въвежда в търговските дружества и държавните предприятия от сектор „държавно управление” квестор, с цел превантивен контрол.
Успоредно с обсъжданията, в Министерския съвет вицепремиерът Симеон Дянков ще представи предлагания от него и екипа му нов модел на заплащане и оценяване в държавната администрация. Предложението ще се обсъди и в тристранния съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *