Депутати питат финансовия министър коя фирма всъщност проверява фалита на КТБ

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт са внесли въпрос към финансовия министър Владислав Горанов, с който питат с коя точно фирма е сключен договорът за разследване на източването на КТБ. Това съобщиВалери Симеонов:

В писмо отговор по наше питане се визира фирмата „Аликс Партнърс сървисис“ и Ю КИ ЕЛ ЕЛ ПИ, а в друго писмо чрез министър Горанов е цитирана друга фирма. Това създава сериозни съмнения за информацията, която ни се подава. Освен това имаме едно сериозно изискване за фирмата, която може да извършва такъв род одити и проверки, съгласно Закона за банковата несъстоятелност, а именно, че без тази фирма трябва да има опит в съответната дейност.

Мартин Димитровот Реформаторите допълни, че ще настояват за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да стане възможно не само оповестяването на доклада за фалита на КТБ, но и на договора, с който е възложено разследването:

Международното разследване до момента се е ограничило до писане на доклад. Ние искаме международното разследване или фирмата за международно разследване пряко да участва в събирането на парите. Връщането обратно на лошите кредити или на част от тях на принципа, за всеки събран лев да получават процент, както с подобни фирми са събирали лоши кредити във Финландия, САЩ, по целия свят. Защо няма такъв договор? Кой не иска да бъде сключен такъв договор – синдиците ли, фондът ли или пък Министерство на финансите

Фирмата „Аликс Партнърс Сървисис“, която извършва разследването, е 100% собственост на международната компания „Аликс Партнърс“, заявиха преди два дни от Фонда за гарантиране на влоговете. От там оповестиха и имената на експертите, водещи разследването. Това са:Даян ХюзиПол Хък. В настоящите ангажименти на Даян Хюз, описани на сайта на фирмата, се вижда, че тя работи не само по разследването на случая, но и по възможността да предложи начини за събиране на вземанията на КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *