Депутати предлагат 7% ДДС върху лекарства и учебници

Депутати от „Синята коалиция“ са внесли в деловодството на Народното събрание проектозакон за диференцирана ДДС ставка от 7% за лекарства, учебници и учебни помагала.

Зам.-председателят на парламентарната група на коалицията д-р Ваньо Шарков аргументира предложението с това, че по данни на финансовото министерство приходите от ДДС върху лекарствата са едва 0.4% от общите приходи по ДДС и въвеждането на по-ниската ставка не би било фатално.

„Има европейска директива в която ясно е казано, че на страните-членки на ЕС се разрешава една или няколко диференцирани ставки по ДДС, при което той не може да бъде по-нисък от 5%. Защо всяка европейска държава, мисля, че единственото изключение беше Норвегия, има диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата, а в България няма?“, каза Шарков пред БНР.

Народният представител вназася законопроект за диференцирана ставка на ДДС за пети път. Подобен законопроект вече е внасял и д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ – който сега е зам.-председател на парламента. „Атака“ също е подкрепяла предложения в този дух.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *