Депутат от ГЕРБ изнася чувал с бюлетини от ОИК

Той и колегата му от ГЕРБ Иван Божилов бяха вчера в комисията, докато са били предавани протоколите от гласуването и са нанасяни в системата за обработка на данните от гласуването.  Това предизвика скандал, тъй като е незаконно, пише в. „Сега“.
В официално съобщение от ГЕРБ потвърдиха, че двамата наистина са били в ОИК, въпреки че според Изборния кодекс достъп имат само застъпници и наблюдатели. Иванов и Божилов обаче били там „не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ“, за което имали пълномощни.
В понеделник лидерът на РЗС Яне Янев вдигна скандал, след като опита да влезе в ОИК, но бе спрян от полицаите, че няма право да се меси в изборния процес. „Цяла нощ колеги, народни представители от ГЕРБ са вътре в залата при преброителите. Стоят на главите на програмистите“, каза Янев, цитиран от Дарик радио.  По думите му, късно в понеделник били сменени цели чували с бюлетини в полза на ГЕРБ, софтуерът, който обработва данните, бил манипулиран.
Имаше бременна жена, оставена сама да мъкне чувалите с бюлетините, друга – възрастна, която едва ходеше, също носеше два чувала, естествено е да им помогна и да взема чувалите, за да ги внесат в ОИК, обясни пред в. „Дневник“ Станислав Иванов. Той бе категоричен, че не е бил там, където на компютри са внасяни резултатите от предаваните от секционните комисии протоколи. Бяхме отзад във фоайето, където хората се струпваха, блъскаха се, караха се, носейки чувалите, както и отзад на изхода, допълни депутатът.
От създаването на партията съм координатор за „Овча купел“, назначили сме хора в секционните комисии, нормално е да им окажа съдействие, да им помогна, след като се видя каква е ситуацията при предаването на протоколите, каза още Иванов. Съжалявам, че някои хора правят политика от това, допълни той.
Каквито и пълномощия да има партиен представител, той няма място при броенето на гласовете, обясниха от Централната избирателна комисия (ЦИК) пред вестника. Коментарът им е принципен, защото при тях нито има сигнал, нито са проучвали дали фактически депутатите са били вътре, докато е течало броенето. От комисията казаха обаче, че въпросът е интересен и си струва да бъде проучен. В ЦИК се изненадаха от снимката на в. „Сега“ как Иванов изнася чувал.  Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова коментира, че не може да обясни присъствието на двамата депутати по време на обработката на изборните резултати.
Вчера пък секретарят на ОИК Диана Тонева дори похвали депутатите на ГЕРБ, че са помагали в работата. „В интерес на истината те бяха доста полезни чисто организационно. Създаваше се някакъв ред“, каза тя.  Тонева не видяла депутати от други политически сили в ОИК-София.
Приемането на протоколите в София бе драматично и изнервящо. „Мафия, мафия“, скандираха недоволни членове на секционни избирателни комисии, докато чакаха да предадат протоколите от изборите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *