Десетгодишното евро се радва на нова популярност

Еврото ще отбележи 10-ата си годишнина през януари и общата европейска валута се радва на нова популярност в резултат на финансовата криза, която помете световните пазари тази година, коментира германската агенция ДПА.

От солидната Швеция до бившата комунистическа Унгария, която изпитва големи финансови затруднения, на еврото изведнъж започна да се гледа като на потенциална защита в период на криза.

В момента отношението към еврото се променя, след като световната финансова криза излага тези страни, избрали да останат извън валутния блок, на удари срещу собствените им валути и пазари. Причина за това е, че кризата, предизвикана от срива на ипотечния пазар в САЩ, доведе до сътресения в банковите сектори на тези държави.

Някога Дания обмисляше сериозно да се противопостави на членството в еврозоната. Но изследване на датската национална „Данске банк“ (Danske Bank) сочи, че подкрепата за въвеждането на еврото е нараснала до 44%през ноември спрямо 40 на сто през октомври.

В Швеция също се е увеличил броят на хората, подкрепящи еврото, според анкета на „Синовейт“ (Synovate), една от най-бързо развиващите се компании за пазарни проучвания в света.

Резултатите от това допитване показват, че 44% биха гласували „за“ въвеждането на еврото на референдум, което е с 9 процентни пункта повече спрямо резултатите от анкета, проведена през май.

Същото е вярно и за новите страни членки на ЕС, повечето от които запазиха независими валутите си вместо да приемат критериите за въвеждане на еврото, поставящи ограничения върху инфлацията и бюджетния дефицит.

Все пак еврото загуби 25% от стойността си, след като достигна рекорден курс през юли, когато се разменяше за 1,60 долара.

Инвеститорите вече се обзалагат, че огромната американска икономика ще се възстанови от сегашната финансова криза по-бързо от еврозоната.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *