Десетки малки болници ще бъдат закрити след Нова година

Десетки малки болници в страната ще бъдат закритислед Нова година, защото не могат да покрият новите изисквания на Здравната каса.
Много хора ще останат без болнична помощ и за да се лекуват, ще трябва да пътуват стотици километри, съобщи БНТ. Такъв е случаят с община Ивайловград, където от първи януари лечебното заведение ще затвори врати, а най-близките областни болници – в Кърджали и Хасково, са отдалечени на 120 километра.

За следващата година болницата в Ивайловград е сключила договор със Здравната каса само за една клинична пътека – лечение на бронхопневмония. Очакваните приходи са недостатъчни за издръжка на здравното заведение и то ще затвори врати по финансови причини.
„Издръжката на това болнично заведение ще струва 25 хиляди месечно. В никакъв случай не можем да осигурим такива средства, тъй като сме малка община и имаме много малки собствени приходи. Това като алтернатива също е неприложимо, макар че сме го мислили и няма как да помогнем, въпреки че имаме огромното желание да го направим“, заяви Стефан Танев, кмет на Ивайловград.
Лекарите-специалисти в болницата са четирима и вече си търсят нова работа.
В община Ивайловград живеят 8 хиляди души. Ако се наложи някой от тях да постъпи по спешност в болница, ще трябва да пътува десетки километри по тесните планински пътища. Монахините от манастира в село Покрован наскоро са попаднали в такава ситуация – за да гипсират ръката наедна от тях, с часове са търсили транспорт до Хасково.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *