Десетте най-големи компании и шампионите по сектори

Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ оглавява подреждането на най-големите компании в България „Капитал 100“ с приходите си от 6.5 млрд. лв. за 2014 г. Новият-стар лидер остава в компанията на традиционните си подгласници – медодобивния завод „Аурубис България“ и търговеца „Лукойл България“ (виж таблицата с финансовите показатели). За пръв път тази година „Капитал“ представя подреждане и финансови резултати на най-големите 300 дружества в България, със сто повече от предходните издания.

Класацията беше представена на специално събитие във вторник вечерта. На него награди получиха лидерите в най-динамичните сектори на икономиката: машиностроене, софтуер, фармация, текстил, търговия.

Кои са лидерите

Въпреки че през 2014 г. приходите от продажби на бургаската рафинерия продължават да се свиват, при това с ускоряващи се темпове спрямо 2013 г., тя остава начело на групата на корпоративните гиганти в страната. Понижението през последната година е с почти 15%, в сравнение със 7% преди година, но с оборота си от 6.5 млрд. лв. лидерът в класирането остава далеч пред следващите компании в подреждането.

Размествания на върха, разбира се, стават рядко и трудно. Ето защо за поредна година представителите на бизнеса, които попадат в топ 10, са почти непроменени, а лидерската тройка повтаря състава си от 2013 и 2012 г. на вицешампионското място с продажби от 4.1 млрд. лв. отново е медодобивният комбинат в Пирдоп. За втора поредна година оборотът на компанията се свива, като зад понижението с 7% през 2014 г. стои спадът в цените на металите на международните пазари, който иначе увеличеното производство не успява да компенсира. Третата позиция пък традиционно е за българския търговец на горива в групата на руската „Лукойл“, при който също годината е приключила с по-ниски обороти заради спадналите цени на горивата. През 2014 г. продажбите на „Лукойл България“ са се свили с 2% до 3.2 млрд. лв.

За поредна година веднага след челната тройка се нарежда държавната НЕК, чиито приходи продължават да намаляват и в края на 2014 г. вече са малко под 3 млрд. лв., като се свиват с 1%. Топ 5 тази година се допълва от „Булгаргаз“, която е и първият от корпоративните гиганти в челото на класирането, който е успял да увеличи бизнеса си през изминалите 12 месеца – ръстът в оборота на компанията е с 1.5% до 1.5 млрд. лв.

Така за втора поредна година и четирите най-големи дружества стават по-малки, макар и зад свиването на продажбите им да стоят различни фактори. Също както през 2013 г., металургичният комбинат „Аурубис“ е единственото от тях, което е на печалба.

От лидерската група през 2014 г. отпада търговецът от групата на „Петрол“ – „Нафтекс“, чиято съдба изглежда все по-песимистична заради акционерните борби за дистрибутора и свръхзадлъжнялостта на вносителя. В резултат на това дружеството, което години наред внасяше горива, спря работа и най-вероятно ще тръгне по пътя на несъстоятелността.

На негово място в топ 10 влиза АЕЦ „Козлодуй“, с което доминацията на енергийните ресурси в челото на класацията се запазва. През 2014 г. приходите на атомната електроцентрала са нараснали с 14.5% до 850 млн. лв., с което реално се връщат на равнищата си отпреди две години след свиването си през 2013 г. „АЕЦ Козлодуй“ и „Сакса“ са единствените две компании в топ 10, чиито приходи остават под прага от 1 млрд. лв. И през последните 12 месеца обаче търговецът на едро с горива продължава да се радва на нарастване на продажбите си, макар и с по-умерен темп от 3% до 924 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *