Десет заплати за пенсиониран учител.

Учителите, излизащи в пенсия, ще получават като обезщетение 10 заплати, ако са работили в последните 10 години в системата на образованието. Този текст вече е част от Закона за училищното и предучилищно образование, който депутатите гласуваха на второ четене.

Досега педагозите получават по осем работни заплати, като това се урежда не със закон, а с колективния трудов договор. В закона вече е записано също, че на педагозите се дължи „почит и уважение“ от обществото.

Народните представители влязоха в остър спор по темата трябва ли директорите да имат мандат. След като дълги години тази идея бе лансирана, в крайна сметка мандатността за школските шефове отпадна. Вносителите на закона поясниха, че ако има директорски мандат, това би направило назначенията на училищните началници силно зависими политически. В отговор Мариана Тодорова от АБВ заяви, че в момента има директори феодали, чиято власт би трябвало да бъде ограничена. Тя бе внесла предложение за петгодишен мандат, но то не бе прието. Вместо това обаче и директори, и учители ще минават през атестация на всеки четири години. Оценката им ще се дава от специални комисии, в които влизат и представители на общината. При атестацията на директорите ще участва и родител, който е член на Обществения съвет на училището. Депутатите приеха, че педагог, който е получил най-ниската оценка, има право да получи подкрепа в следващата една година, като за подобряването на резултатите му се разработи специален план. Ако обаче и при втората атестация след година резултатите му са ниски, той трябва да бъде освободен от работа. Учителите няма да имат право да дават частни уроци на ученици, на които преподават в училище. Всяка година те ще трябва да подават писмена декларация за това. Ако някой учител преподава на деца срещу заплащане, той не може да участва в подготовката на изпитни материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *