Десет основни бизнес риска пред сектора на недвижимите имоти

Не е изненада, че продължаващата икономическа несигурност на световните пазари и влиянието на глобалната кредитна криза се считат за най-големите рискове пред компаниите от сектора на недвижимите имоти, посочват от Ernst & Young в коментар към свой доклад за основните рискове пред индустрията тази година. Докладът е изготвен съвместно с Oxford Analytica и описва десетте най-големи бизнес риска за 2009 според водещи анализатори, които са (в този ред):
Продължаваща несигурност и влияние на кредитната криза. Не само че кредитирането е ограничено, но и икономическото забавяне влияе на нивото на заетост и цените на бизнес имотите.
Ефектът на глобализацията. Секторът на имотите се превърна в наистина глобална индустрия и като такава става все по-податлив на колебанията на глобалния пазар.
Влиянието на остаряващата и недостатъчна инфраструктура. Липсата на транспортна и обществена инфраструктура е заплаха за икономическия ръст и развитието на пазарите на имоти, особено в САЩ.
Глобална война за таланти. Глобализацията на бизнеса създаде световен кръг от добри специалисти, като държавите са принудени да се конкурират за човешкия капитал.
Променяща се демография. Застаряващото и мигриращо към градовете население променя динамиката и създава нови пазари на имоти.
Неспособност да се открият и използват нетрадиционни глобални възможности. Предвид нарастващата конкуренция по цял свят от страна надържавни и други фондове, за много глобални инвеститори става трудно да се реализират нови сделки, които да отговарят на очакванията им за висока възвръщаемост.
Ценова несигурност. Заради малкия брой сделки с имоти, които се сключват, изготвянето на оценка става проблем за продавачи и купувачи.
Зелена революция, устойчивост и климатични промени. Секторът на имотите е в предните редици на зеленото движение, като се засилва натискът да се строи и оперира по устойчив начин и да се минимализира влиянието върху околната среда от всички типове имоти.
Икономическа уязвимост и регулаторни рискове в развиващите се пазари. Развиващите се пазари са ключов фокус за глобалните компании за имоти, но регулаторните рискове на тях постоянно се променят, тъй като държавите се опитват да ускорят икономиките си.
Повишаващи се разходи за енергия. Малко анализатори очакват нещо повече от временна почивка от високите цени на петрола, защото в дългосрочен план търсенето изпреварва предлагането.
Предвид тези рискове е време собствениците, инвеститорите и ползвателите на имоти да се възползват от периода на затишие на активността на пазара, за да подготвят бизнеса си за следващия период на икономически ръст, смятат от компанията.
„Ще има фундаментално връщане към традиционните принципи в сектора на имотите, включително подробен анализ на паричните потоци и благоразумни нива на задлъжнялост при сделките с имоти. Това „завръщане към основите“ ще доведе до по-голяма прозрачност, която е необходима, за да се възстанови доверието между купувачи и продавачи“, казва Хауърд Рот, мениджър глобални и американски пазари на имоти в компанията.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *