Детройт се отърси от фалита

Днес Детройт започва да плаща на кредиторите си, като така официално „излиза“ от фалита. Икономическият крах на града е определян като най-тежкия банкрут в историята на САЩ. Някога символ на американската индустриална сила, Детройт обяви фалит през юли 2013 с 18 млрд.долара дългове, припомня BBC.

С писмо до губернатора на Мичиган Рик Снайдър местните власти обаче най-сетне съобщиха, че кризата е в процес на преодоляване.

„Ако градът се възползва от тази уникална възможност да загърби миналите проблеми и да остане на пътя на реконструкцията, Детройт със сигурност ще се развива и процъфтява в идните години“, пише в писмото Кевин Ор, мениджър по кризисните въпроси. Именно той състави плана за финансовото възстановяване на града.

Към момента Детройт вече може да посреща основните нужди на жителите си. Като пример Ор дава следното – ако преди 16 месеца на едно обаждане до полицията се е отговаряло за 58 минути, вече е за 18 минути. Преди само 40% от уличните лампи са работели, а сега всяка седмица се инсталират нови.

Въпреки всичко градът има да се справя с доста проблеми. Много от пенсионерите, живеещи в него, бяха принудени да се примирят със свиването на пенсиите си заради изплащането на дълговете. Едва ли в скоро време ще може да се говори за ръст на приходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *