Дефицитът към края на април е 1.3 млрд. лв

За първите четири месеца на годината дефицитът е 1.3 млрд. лв. Това показват данните на министерството на финансите. В сравнение с периода януари март той е намалял с близо 400 млн. лв. Това се дължи на вноската на БНБ, която управителят на централната банка Иван Искров официално преведе в хазната на 29 април. Става дума за 354 млн. лв.
Към 30 април приходите в бюджета стигат 7.493 млрд. лв., което представлява 28.2% от годишните разчети. Свиването на приходите се дължи най-вече на по-малките постъпления от ДДС и акцизи. Разходите за разглеждания период за 8.792 млрд. лв. На месечна база за април хазната на плюс 369.6 млн. лв.
Преди месеци, когато мисията на МВФ беше у нас представителите на фонда предупредиха правителството, че най-голямото предизвикателство ще са бюджетните постъпления. По това време финансовият министър Симеон Дянков беше оптимистично настроен, че тази година бюджетът ще е балансиран. По-късно обаче се оказа, че се налага актуализация на бюджета и дефицита в края на годината ще е 4.8%.
Фискалният резерв към 31 априле 6.671 млрд. лв.

Биляна Вачева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *