Дефлацията задушава еврозоната

По предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат, дефлационният натиск в еврозоната значително се е засилил. Службата очаква през юли отрицателна годишна инфлация в размер на 6 десети от процента под нулата.
За сравнение, през юни инфлацията беше -0,1 процента.
Потребителските цени потъватс -0,4%през юли на фона на спада от -0,1% през юни иочертават новите предизвикателства пред Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято приоритетна мисия в момента е стимулирането икономиката на Европейския съюз, коментира ДПА.
Ниските цени на потребителските стоки и свиването на потребителските разходи потвърждават опасенията от навлизане в продължителен период на дефлация, коетозначително ще забави възстановяването на икономиката на еврозоната и на 27-те. Въпреки това, президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише си остава оптимист и смята, че дефлационният натиск ще трае само няколко месеца.
Вчера стана ясно, че първата европейска икономика – Германия, е отчела отрицателна инфлация за първи път от 22 години насам заради ниските цени на горивата. Експерти прогнозираха, че Германия ще преодолее негативната тенденция още до края на годината.
Междувременно, Международният валутен фонд (МВФ) преповтори скептичната си прогноза за “скромно възстановяване“ на европейската икономика през първото полугодие на 2010 година. Фондът за пореден път препоръча европейските банки да “прочистят“ активите си, за да подпомогнат икономическото възстановяване и да възвърнат доверието във финансовата система

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *