Дефлация от 0,2% за март спрямо февруари отчете статистиката

Дефлация от 0,2 на сто за март спрямо февруари тази година отчете Националният статистически институт. Инфлацията за март спрямо същия месец на миналата година е 4,9 на сто, а от началото на годината тя е 0,6 процента, сочат още статистическите данни.

Най-голямо намаление на цените спрямо предходния месец е регистрирано при транспорта – 2,2 процента. При наемите, текущия ремонт и поддръжка, както и вода, ток, газ и горива цените са паднали средно с 1 процент. Свободното време и развлеченията пък ни излизат по-евтино средно с 0,9 процента. С 0,1 процента са поевтинели средно хранителните продукти и безалкохолните напитки, съобщенията и цените в сферата на здравеопазването.

Най-много пък са поскъпнали алкохолът и тютюневите изделия – 2,1 процента, следвани от облеклото и обувките, където е регистрирано поскъпване средно от 1,3 процента. Жилищното обзавеждане и домакинските уреди ни излизат по-скъпи средно с 0,4 на сто спрямо предходния месец. Повишили са се и цените в сферата на образованието – с 0,2 процента и тези в ресторантите и хотелите – средно с 0,1 на сто.

При хранителните продукти най-много са поевтинели краставиците – 19,3 на сто, листните зеленчуци и репичките – с 4,9 процента, чесън и праз – 4,4 на сто, газираните напитки – с 2,9 процента, ябълките – с 2,1 на сто. Понижение на цените е регистрирано и при свинското месо, което е поевтиняло с 2 процента, при брашното и хляба – съответно с 1 и 0,6 на сто. Цената на бирата пък се е понижила с 0,2 процента.

Най-много миналия месец сред хранителните продукти е поскъпнал пиперът – с 19,2 процента, както и зелето – с 16,2 на сто. Поскъпнали са също така морковите – 6,6 процента, цитрусовите плодове – 5,4 процента, доматите – 4,7 на сто. При тютюневите изделия българско производство и от внос е регистрирано повишение на цените съответно 3,9 и 1,2 на сто. Поскъпнали са също картофите – с 1,6 процента, рибата – 1 на сто, пресни млека и яйца – с 0,9 на сто. Виното, соковете и нектарите ни излизат по-скъпо с 0,7 процента, а високоалкохолните напитки са поскъпнали с 0,6 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *