Джак Лю: Пазарът в САЩ не може да движи целия свят

Световната икономика е на път да регистрира „загубено десетилетие“, ако не се предприемат спешни мерки в подкрепа на икономическия растеж, за това предупреди финансовият министър на САЩ, Джейкъб Лю.

Според него отхлабването на паричната политика на Европейската централна банка не е достатъчно, за да се избегне нова рецесия в цяла Европа.

Лю е категоричен, че останалите страни не трябва да разчитат на икономиката на САЩ, да движи глобалния икономически ратсеж.

„Европейската централна банка предприе енергични мерки за подпомагане на икономиката чрез гъвкава парична политика. Но както показват икономическите данни, това не е достатъчно, за да постигане на устойчив растеж. Необходими са решителни действия от страна на националните власти за намаляване на опасността регионът да изпадне в дълбока рецесия“, смята Лю.

Има все повече индикации за забавяне на икономическия растеж в глобален мащаб. А светът разчита твърде много на САЩ.

„Светът се нуждае от по-голямо търсене. Глобалната икономика не може да просперира, като изцяло разчита на Съединените щати да бъдат вносители от първа и последна инстанция“, коментира Лю.

„Не може да се очаква САЩ да растат достатъчно бързо, за да компенсират слабия растеж на другите големи икономики. Светът ще е по-силен, ако всички ние да предприемем стъпки за засилване на вътрешното търсене“, отбеляза американският финансов министър.

Коментарите на Лю идват в навечерието на годишната среща на лидерите на страните от групата Г-20 в Бризбейн, Австралия този уикенд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *