Джеймс Камерън покори Марианската падина

До нея той се спусна на борда на специално конструиран батискаф.  Режисьорът на „Титаник“, „Аватар“ и „Бездната“ е „първия човек в света, успял сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора, рекордните 10 989 м под морското равнище“, посочи в туит „Нешънъл джиографик“, спонсор на експедицията „Дийпсий чалъндж“.
На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът „Триест“ с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат вдига облаци от пясък наоколо.
Най-дълбоката част на Марианската падина се нарича „Чалънджър дийп“ („Предизвикател на дълбините“). Научно-изследователският подводен апарат на Камерън започна спускането си към 05:15 ч. местно време (19:15 часа по Гринуич в неделя) и стигна до дъното в 7:52 ч. местно време (21:52 ч. по Гринуич).
Планирано бе той да остане около шест часа в Марианската падина. След по-бързо от предвиденото изплаване обаче, 12-тонният батискаф завърши няколкочасовото пътуване до „дъното на света“ със заснет 3D материал, образци от почвата и живи организми, които ще бъдат изучени от морската биология, морската геология и геофизика.
Заснетите от Камерън кадри ще бъдат използвани за научнопопулярен филм на „Нешънъл джиографик“.
Камерън е участвал дори в разработването на батискафа „Дийпсий чалъндж“.  Осемметровата миниподводница, която трябва да устои на огромното налягане, е създадена след дълги години изследвания и използва модерни технологии. 57-годишният режисьор има зад гърба си вече 73 спускания под вода, от които дузина около снимките на „Титаник“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *