Джей Пи Морган: Загубите от ипотечни кредити може да стигнат $200 млрд.

Общите загуби от срива на гарантираните с ипотеки книжа може да достигне 200 милиарда долара, като финансовите институции ще поемат поне 60 млрд., които те още не са обявили публично.

Това твърди представител на инвестиционната банка „Джей Пи Морган“, цитиран от Ройтерс. Банки и застрахователи, включително „Мерил Линч, „Амбак файненшъл груп“ (Ambac Financial Group) и MBIA Inc, вече съобщиха за милиарди долари загуби от различни дългови инструменти, гарантирани с ипотечни заеми, пише в. „Дневник“.

Според анализатора на „Джей Пи Морган“ Кристофър Фланаган това не е всичко. Той смята, че на базата на индексите на деривати, свързани с ипотеки (известни още като ABX индекси), би трябвало да има 200 млрд. долара зауби, предизвикани от необслужвани жилищни и търговски ипотеки. Досега е съобщено само за около 30-40 млрд. от тях, посочва Фланаган.

Поне 100 млрд. са във финансови институции, което означава, че от този сектор трябва тепърва да се очакват признания за „изчезнали“ между 60 и 70 млрд. долара. „Последиците от това разкритие са толкова шокиращи, че не е изненадващо упоритото отричане или мълчание на тези среди“, казва анализаторът.

„Продължаваме да смятаме, че при признаването на загубите ефектът ще се разпростре и върху потребителското кредитиране, където също ще последва влошаване.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *