“Дженерал мотърс” прави кастинг за наши фирми

Компанията иска качествена продукция за малко пари

„Дженерал мотърс“ произвежда марките „Буик“, „Шевролет“, „Кадилак“, „Понтиак“, „Опел“, „Сааб“, „Воксхол“ и „Хамър“. През 1982 г. компанията държеше 43% от американския пазар на автомобили, но напоследък пазарният й дял спадна до 26%. През 2005 г. се появиха съобщения, че до 2008-а автомобилният гигант ще затвори 9 свои завода в САЩ и Канада и ще съкрати 30 хил. служители. От години GM работи „на червено“ на американския пазар и отчита $4.1 млрд. загуби за първите 9 месеца на 2005 г. За 2004 г. компанията е продала 9 млн. коли и камиони в 200 страни.

„Дженерал мотърс“ покани 17 родни фирми за евентуални партньори в производството на авточасти. В близките месеци нашите кандидати ще изпратят своя продукция за тестване. Ако отговаря на критериите за качество, цена и срок на доставка, още до седмица може да се сключи договор, заяви Ерик Алщрьом, вицепрезидент на „Дженерал мотърс“ – верига за доставки. На срещата вчера обаче не се явиха всички поканени. Компанията търси у нас качествена продукция за малко пари, коментираха участници. Цената на работната ръка в Индия и Китай постепенно поскъпва, но това не е единствената причина да търсим мощности и в други страни, обясни Алщрьом. Компанията проучвала възможностите в България, защото ръстът в продажбите на коли в Централна и Източна Европа е по-висок, отколкото на Запад. Чрез доставка на части на ниски цени пък компанията ще намали разходите си. От „Дженерал мотърс“ вече са проучвали Китай, Русия, Румъния, страни от Северна Америка и Африка.

България може да стане център на автомобилния гигант за Югоизточна Европа и Балканите, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов пред „Стандарт“. Според него България е привлекателна за автогиганта, защото имала опит в автомобилостроенето с „Рено“ от 1966 г.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *