“Дженеръл Електрик” отваря банка у нас

Компанията се включи в строителството на “Мол ъф София”

Финансови услуги ще предлага в България „Дженеръл Електрик“ (GE). Компанията обмисля откриване на банкови офиси или придобиване на финансова институция в страната. Това каза Андон Ичев, консултант на компанията за България. GE има интерес и към доставката на самолетни двигатели. Компанията вече работи с „България Ер“. Ще участва и в процедурата за избор на многоцелеви изтребител за българските военновъздушни сили. Още не е решено дали той ще бъде F18, F16 или „Грипен“, но „Дженеръл Електрик“ прави двигатели и за трите модела.

Първата инвестиция на GE у нас вече е факт. Чрез фонда си за недвижими имоти в централна Европа тя придоби 50% от търговския център „Мол ъф София“. Сделката е за 37 млн. евро. Останалите акционери са израелската AVIV и CCI, кинооператор, също базиран в Израел.

Търговският център е разположен на площ от 33,5 хил. кв. метра. В него освен магазини ще има и 12-екранно кино, супермаркет и 5-етажна офис сграда. Строителството започна през лятото на 2004 г. и ще приключи догодина. Вече са отдадени под наем почти 80% от площите.

Компанията планира и други вложения в недвижими имоти у нас. Проявяваме интерес главно към търговски центрове, като проучваме и други градове, каза Карим Хабра, управляващ директор на фонда за недвижими имоти на „Дженеръл Електрик“ в Централна Европа.

Израелските инвеститори обмислят построяването на търговски центрове в Пловдив, Варна и Бургас. Имаме интерес и към проекти за жилищно строителство в средния и високия клас, каза Ели Егози, директор на Mall of Sofia.

Георги Готев

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *