Джон Сноу напусна финансовото министерство на САЩ

Азия

През изминалия ден японската йена загуби част от стойността си спрямо всички останали главни валути с изключение на щатския долар. Това подсказа, че основният компонент в движението на двойката долар/йена е американската валута, докато инвеститорите в йената са донякъде разочаровани от публикуваните икономически доклади. Спестяванията на домакинствата отбелязаха по-рязка низходяща тенденция от очакваното през април, а в допълнение на това бяха и негативните данни от сектора на индустриалното производство. Леко повишение отчете единствено индикаторът свободно работно място / кандидат за работа, въпреки че темпът на безработица в страната се запази на 4.1%. Тази сутрин интересно изказване направи финансовият министър Садаказу Танигаки по повод промяната в щатската съкровищница и замяната на Джон Сноу с изпълнителния директор на Goldman Sachs Group Inc Хенри Палсон. Пред репортери в Токио Танигаки отбеляза, че не очаква промяна във водената валутна политика и също добави, че желае да запази близките си отношения с американските си колеги. Като цяло след тези думи доларът поскъпна леко, но котировките му спрямо йената се задържаха близо до началните от днес. Вероятно по-бурни движения ще наблюдаваме едва в следобедните часове.

Европа

Вчера еврото успя да компенсира почти цялата си загуба от изминалата седмица, благодарение на общата нестабилност на долара и силните икономически новини от еврозоната. Знаците за инфлация в региона продължиха, увеличавайки вероятността за по-решителни действия от страна на Европейската централна банка. Паричният агрегат М3 отбеляза ръст от 8.8% през последния месец, докато прогнозите сочеха, че той ще намалее от 8.6% (през предходния период) до 8.5%. Същевременно данните за пазара на труда във Франция също бяха доста оптимистични – незаетите са намалели с 39 000, довеждайки общото ниво на безработица от 9.5% до 9.3%. Тези цифри следваха и силните новини за намаляващия дефицит по текущата сметка на еврозоната и повишаващото се потребителско доверие в Италия. Затова не бе изненадващо окуражаващото изказване на члена на Управителния съвет на ЕЦБ, Клаус Либшер, който отново повтори, че като цяло ЕЦБ ще остане изключително бдителна към ценовото напрежение в зоната. Въпреки, че за част от трейдърите поредното поскъпване на еврото е обезпокоително, не може да се отрече, че силната тенденция във фундаменталната картина предполага неизбежно лихвено повишение през идната седмица. Днес по време на европейската сесия може да се стигне до рязко повишаване на пазарната волатилност, тъй като икономическият календар е изключително натоварен. В него днес са включени данните за продажбите на дребно и безработицата в Германия, потребителско доверие и индекс на производствени цени във Франция и Италия, бизнес климат в еврозоната. Ако положителната тенденция от последните дни се запази и днес, единната валута отново може да се изправи пред възможността да атакува важното психологически ниво на 1.30. Въпреки липсата на данни от Обединеното кралство, британският паунд бе валутата, която се представи най-силно на форекс пазара. Стерлингът повиши стойността си спрямо долара с 1.3%. Единствената новина от деня бе от коментарите на главния икономист на Английската Централна банка, който предупреди, че високите цени на петрола и повишаващата се конкуренция от Китай могат значително да намалят спредовете на печалба за британските производители. Но, той също така не пропусна да каже и че вътрешното производство набира темп, а заедно с това и експортният сектор. Днес основните новини, които очакват пазарните участници, са за пазарът на жилища и CBI-търговският доклад. Очаква се данните да задържат позитивната си тенденция, което би позволило на паунда да запази темпото си на поскъпване спрямо щатския долар.

САЩ

Основната новина от САЩ за изминалия ден бе оповестената от Джордж Буш замяна на Финансовия министър Джон Сноу с Управителя на Goldman Sachs Ханк Паулсън. През изминалата седмица на пазара се появиха слухове за евентуалното напускане на Сноу, но тогава от администрацията на Буш тушираха тези спекулации. Вчера обаче се оказа, че тази вероятност е била абсолютно реална и съдейки по реакцията на стойността на долара, според инвеститорите новият управляващ на американското трежъри ще бъде с негативно влияние върху долара. Все пак, от списъка с евентуалните заместници на Сноу, Паулсън е най-добрият избор, но изключително негативната фундаментална тенденция от последните седмици за американската валута отново си каза думата. Повечето анализатори се надяват, че новата водеща фигура във Финансовото министерство ще има повече правомощия от Сноу и ще предприеме значителни промени във водената до момента политика. Според проведените до момента интервюта началният фокус, който си е поставил Паулсън, е за значително повишаване на експорта на страната, а не за увеличаване напрежението върху Китай. Това според инвеститорите е резултат и от близките отношение, които Паулсън поддържа с азиатския гигант. Ето защо неговата номинация до голяма степен намалява вероятността Китай да бъде заклеймен като „валутен манипулатор” в следващия доклад на Финансовото министерство. Междувременно данните за потребителското доверие през месец май показаха понижение до 103.2 след априлските стойности от 109.8. С това продължиха знаците показващи по-бавния темп на икономически растеж през настоящото тримесечие, което вече намали вероятността за лихвено повишение през месец юни под 50%. Това от своя страна прави изключително важен днешният бюлетин от срещата на 10 май (FOMC), който ще доведе до рязко повишаване на волатилността на търговията. Ако от Фед-а отново изтъкнат влошаващите се икономически условия (особено на трудовия пазар), американската валута може за пореден ден да бъде поставена под сериозно напрежение.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.27485, High – 1.2907, Low – 1.27415, Close – 1.2867

Основната валутна двойка отбеляза значително възходящо движение през изминалия ден. То бе ограничено едва от съпротивата на 1.2891 (61.8% от годишната вълна 1.3665-1.1639), като дори и тази дългосрочна зона бе пробита в началото на американската сесия, но пробивът над нея издържа по-малко от час и последва низходяща корекция. След нея еврото отново опита на няколко пъти да се върне над 1.29, но съпротивата успешно издържа атаките (както е видно на 1-часова графика). В крайна сметка към края на деня търговията се утвърди близо до 1.2850, като около тази граница се сключваха сделките и по време на ранната азиатска сесия тази сутрин. Поради тази причина 1.2891 ще бъде първата важна съпротива през днешния ден. При пробив двойката ще се отправи към достигнатия връх на 1.2971 при последната възходяща вълна и евентуално към важната психологическа граница на 1.3000. В низходяща посока съответните подкрепи за двойката ще бъдат 1.2832 (61.8% от движението 1.2917-1.2693), 21-дневната МА на 1.2786 и 1.2746 (23.6% корекция на същото движение 1.2917-1.2693).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *