Джон Тейлър: Европа трябва да игнорира призивите за харчене

Европа трябва да игнорира призивите на САЩ за увеличаване на разходите за насърчаване на икономиката и да се придържа към намеренията си за борба с дефицитите. Причината за това е, че подобен подход би заплашил Стария континент с нова рецесия, смята американският икономист Джон Тейлър.
Тейлър, който е автор на прочутото Правило на Тейлър, на чиято база се определя лихвеният процент в САЩ, смята, че точно сега моментът не е подходящ за нови допълнителни разходи, предава Bloomberg.
„Това е важно послание в настоящия момент, особено в навечерието на срещата на Г-20 (която започва в събота, бел. ред.)“, смята Тейлър и призовава Европа да отстоява своите намерения и да не се вслушва в призивите на САЩ.
„Би трябвало да действаме бързо, експедитивно по посока консолидация, тъй като дълговете и дефицитите са твърде големи и ще бъдат в тежест на икономиката. Би било от полза да няма нови стимули, а опити за движение към бюджетна консолидация. Вярвам, че това би било добре за възстановяването“, посочва Тейлър.
По отношение на възможностите за възстановяване на икономиките от кризата, Тейлър е оптимист. „Почти винаги консолидацията идва по-бавно от планираното, така че не смятам, че е редно да се притесняваме за бавния й темп сега. Не виждам рискове от дефлация, нито и от втори икономически спад“, коментира Тейлър.
Мнението му е, че политиката на ниски лихви, провеждана от Фед след дотком балона от 2000 година, е основната причина за силното поскъпване на жилищата в САЩ през последното десетилетие. Така той влиза в конфликт с шефа на Фед Бен Бернанке, който пък смята, че политиката е била правилна.
Джон Тейлър е създател на правило за определяне на оптималния лихвен процент. То използва разликата между оптималното ниво на инфлация и безработицата за оценка на нивото на основната лихва. Според това правило основният лихвен процент в САЩ за периода 2001-2009 година е трябвало да бъде по-висок, отколкото всъщност е бил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *