Дж. К. Роулинг дари 15.5 милиона долара

Авторката на „Хари Потър“ Дж. К. Роулинг дари 10 милиона паунда (15.5 милиона долара) за създаването на нова клиника за извършване на изследвания в областта на множествената склероза – заболяването, убило майка й. Клиниката ще се базира в Университета на Единбург, Шотландия, и ще носи името на майката на Роулинг – Ан.
Авторката изрази надежда, чеболницата ще стане световен център за високи постижения при неврологичните състояния. „Наскоро навърших 45 – възрастта, на която почина майка ми Ан заради усложнения, свързани с МС. Знам, че тя би предпочела нейното име да бъде носено от клиника, а не от някоя статуя, цветна градина или паметна плоча, така че това дарение е в нейно име и в знак на благодарност за всичко, което ми е дала за твърде краткия си живот.“, се казва в изявлението на Джоан Роулинг.
Дарението е най-голямото направено досега от писателката, чието състояние се изчислява на над 500 милиона паунда, благодарение на световния успех на 7-те книги за момчето-магьосник. Това е и най-голямото самостоятелно дарение, което университетът е получавал. „Това изключително щедро дарение ще предостави голяма подкрепа на световните усилия за подобряване на лечението при множествена склероза“, заяви професор Тимъти О’Ший, директор на Университета на Единбург.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *