ДЗИ Банк напусна борсата

25% от „Българско речно плаване“ излизат на борсата

Акциите на търговска банка ДЗИ Банк вече не се търгуват на Българската фондова борса, съобщиха от Комисията по финансов надзор вчера. 12-ата по големина банка в България „слиза“ от борсата, за да се готви за сливането си с Пощенска банка. Двете финансови институции имат един собственик – EFG Eurobank, третата по големина кредитна институция в Гърция.

За да отпише банката от публичния регистър, новият собственик предложи да изкупи акциите на миноритарните акционери. 24 физически и 76 юридически лица приеха офертата и продадоха своите 1 476 353 акции. В резултат гърците вече държат над 94% от капитала на ДЗИ Банк. EFG Eurobank купи 74.26% от ДЗИ Банк за 157.76 млн. евро в края на миналата година.

От 23 до 27 април на фондовата борса ще излязат за продан 291 980 акции от „Българско речно плаване“, представляващи малко над 25% от капитала на компанията. Пакетът ще бъде предложен на открит аукцион при минимална цена на акция 180 лева.

БРП е публично дружество, което се търгува на борсата от януари 2004 г. От миналата година „Химимпорт“ и нейни дъщерни дружества държат 99% от русенското параходство.

„Химимпорт“, която е собственост на варненската групировка ТИМ, е поела ангажимент да инвестира в русенската компания 25 млн. евро през следващите пет години, като 10.2 млн. евро са вече вложени. Инвестициите са насочени главно към обновяването на корабния парк на параходството.

БРП контролира около 40% от товаропотока по р. Дунав от и за България. Компанията има представителства в Регенсбург (Германия), Виена, Будапеща и Белград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *