Диабет тип 2 може да бъде излекуван с отслабване

Учени от университета на Нюкасъл доказаха, че смятаният за хронична болест диабет тип 2 може да бъде излекуван с отслабване, съобщи в. „Дейли телеграф“, цитирани от БТА.

Учените са наблюдавали 18 души със затлъстяване и диабет тип 2, претърпели стомашен байпас и поставени на диета с по 1200 килокалории дневно. Само след осем седмици те се избавили от тежкото заболяване.

Пациентите били на възраст от 25 до 65 години. По време на изследването те отслабнали средно с 14 кг – около 13 процента от теглото им. В процеса те изгубили и 0,6 гр мазнини от панкреаса, което дало възможност на органа да отделя нормални нива инсулин.

Екипът сега планира по-голямо двегодишно изследване с 200 души съвместно с университета на Глазгоу, за да провери дали постижението ще бъде повторено и дали отслабването може да бъде поддържано толкова дълго.

„Ако питате колко трябва да отслабнете, за да се разделите с диабета, отговорът е един грам – каза проф Рой Тейлър от екипа. – Този един грам обаче трябва да е от мазнините в панкреаса. Засега единственият начин това да бъде постигнато, е калориите да бъдат ограничени по всякакъв начин, с диета или с операция.“

Диабет тип 2 се смята за прогресиращо заболяване, като първоначално се контролира с диета и таблетки, но по-късно може да наложи да се правят инжекции инсулин. Британското изследване е първото, показало, че с поддържане на ниско тегло пациентите могат да бъдат излекувани.

Учените са успели да установят връзката между тлъстините в панкреаса и диабета с нов магнитно ядрен резонанс, позволил им да измерят точно нивата на мастните депозити в органа.

При контролната група с пациенти със затлъстяване без диабет нивото на мазнините в панкреас не се променило. Това показва, че затлъстяването на панкреаса е специфично за хората с диабет тип 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *