Дивака се провалил заради лакомия

Прочутият автоапаш бил аджамия в обирите на банкомати

Спипали го след левашка грешка да тегли от една и съща машина

Лакомията провали автобандита Румен Садовски-Дивака. Това твърдят полицаи, участвали в задържането му преди ден в столичния квартал „Красна поляна“. Апашът, който тегли пари от различни кредитни карти, бе заловен с 35 000 лв. минути след поредния удар. Дивака използвал само един банкомат, за да изтегли пари от различни кредитни карти. Според полицаите тази аджамийска грешка го е провалила.

Дивака бе задържан от униформени от Трето РПУ в столицата в 1 ч през нощта. Известният като опитен автокрадец Садовски дълго време се суетял около банкомата на Първа инвестиционна банка на столичния бул. „Никола Мушанов“. Целият район пък е населен с полицаи.

Дивака привлякъл вниманието на един от тях, който се обадил на колегите си в местното полицейско управление. Там обаче се усетили, че става напечено, едва след като в полицейското дошъл сигнал от самия банкомат, че на него се извършва т. нар. необикновено таксуване, съобщиха вчера полицаи. Подобен сигнал машината изпращала при определени предварително програмирани ситуации – например, когато някой изтегли 10 пъти различни суми от кредитни карти на чужди граждани, обясниха банкови служители.

Дивака не знаел, че автоматът блокира и подава сигнал директно в полицията, ако посред нощ някой започне да тегли многократно пари с различни карти, издадени в чужбина.

Програмата за подаване на сигнал при съмнителни транзакции или теглене на пари се използва в повечето банкомати по света. Идеята е, че дори статистически няма как за 10 минути 10 американци да минат през банкомата в „Красна поляна“ и да се опитат да теглят пари. По същата логика за възможна злоупотреба Mtel прекъсва разговора на всеки час. Смята се, че това са ситуации, които показват възможна злоупотреба със сим картата.

След сигнала на униформените им трябвали около 2-3 минути, за да стигнат до Дивака, който се суетял около банкомата, защото не можел да разбере причината, поради която той вече не работи. Малко преди това успял да вземе около 35 000 лв. от този и други банкомати без нито един грешен ход.

Полицаите щракнали белезниците около ръцете му, но съучастникът му успял да избяга.

Грешката на Румен Садовски-Дивака е обяснима, защото бандитът с ампутирана ръка се занимава едва от няколко месеца с кражби от устройствата в столицата.

Дивака е много по-известен на полицията с кражбите на коли – регистриран е цели 24 пъти за подобни престъпления, както и за побои, отвличане и хулиганства.

Той е част от силовите структури на ВИС, бил е в обкръжението на Димитър Димитров-Маймуняка. Още през октомври 2001 г. Садовски и Ясен Христов купуват от шофьора и бодигарда на Маймуняка – 29-годишния руснак Андрей Гордиенко, фирмата му „Дениз“. На 26 октомври информация за сделката е публикувана в Държавен вестник. Точно година по-късно Гордиенко е застрелян в столичния жк „Стрелбище“. Факт е обаче, че Гордиенко е считан за наследник на Маймуняка, а Садовски е бил дясната му ръка.

След разстрела на Гордиенко Садовски се покрива в Италия и Испания, където се занимава с кражба на луксозни автомобили и измами с кредитни карти.

Според запознати измамата с кредитни карти е по-лесна, по-чиста и най-важното – не толкова рискована дейност. Този бранш на бандитския бизнес обаче е за младите апаши с технически познания. За Садовски търчането между банкоматите не е нищо друго, освен начин за препитание между големите автоудари.

Ченгета коментират, че преквалификацията на Дивака далеч не означава, че той е зарязал колите, които крал заедно с Ванко от Волуяк и Майната. Полицията се съмнява, че именно тази група преди 3 седмици е нападнала и обрала турски ТИР недалеч от Околовръстното шосе. Шофьорът беше намерен вързан, а камионът празен. Няколко дни по-късно чуждата стока беше открита в склад в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *