Дивиденти на Българска фондова борса

В разгара сме на сезона на общите събрания и гласуването на дивидентите от печалбите на компаниите на Българска фондова борса.

При повечето от тях няма изненади в това дали и колко ще разпределят през тази година на своите акционери. Средният доход от дивиденти тази година е 3.39%. Тази стойност е изчислена от вече гласуваните решения за разпределяне или тези, на които предстоят общите събрания за гласуване.

А само от началото на годината акциите на тези компании са се повишили средно с над 14%. И ако се вземе предвид още по-силното поскъпване на акциите през последните дванадесет месеца, тази доходност е добро постижение за нашите компании.

Дивиденти на БФБ между 2 и 4 процента

По-висок доход носят ЧЕЗ Разпределение и Булгартабак холдинг, но те определено не са дружества със стабилна и предсказуема политика на разпределяне на дивиденти. Има и няколко, които пазарът възприема като по-ниско рискови и по-стабилни: Адванс Терафонд АДСИЦ, Агро Финанс АДСИЦ, Елана Агрокредит и двете емисии на София Комерс. Те обичайно носят висок доход, но инвеститорите сега се фокусират върху растящите акции. Именно това е разликата с една година назад, когато най-голям интерес имаше към книжата с високи дивиденти. Инвеститорите вече не разчитат на пасивен доход, който да надхвърля лихвите по депозити, информира infostock.bg. Пазарът се променя и сега се преследват акциите на растящите компании. Тази тенденция ще продължи, защото инвеститорите още не са готови да се ориентират към по-ниско ликвидните и рискови компании, така както стана през 2006-07 г.

Топ 10 по дивидентна доходност 2017 по предварителни данни

Данните са по предварителна информация от май 2017 г. и представляват дивиденти от печалбите на компаниите за 2016 г. и 2015 г. Източник: БФБ

*Анализът е публикуван в Блога на Елана Трейдинг, а Цветослав Цачев е лектор в организирания от Елана Трейдинг Мастър клас на тема потенциал на българските акции – тенденции, интересни инвестиции, стратегии, който ще се проведе на 23 юни от 13 до 17,30 часа

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *