Дивидентните компании ще привличат все повече интерес

Понижаващите се фондови пазари променят нагласите и стила на инвеститорите. Изключително трудно е да се печели в подобна обстановка на несигурност, като инвеститорите най-вероятно ще насочват своето внимание към компании с перспективи за дивидент, измествайки тези с приоритет към ръст.
Станахме свидетели наскоро на повишението на вярата на инвеститорите в бъдещото развитие на икономиката, което обяснява известното ориентиране към повече риск.
Дори и да се спори за това дали най-лошото от кризата вече е преминало или не, последствията от нея ще продължават да се усещат.
През последното десетилетие станахме свидетели на два жестоки „мечи цикъла“. Първият бе свързан с края на интернет балона в началото на хилядолетието, а вторият е този от последните две години, довел до загуби на стотици милиарди долари за инвеститорите.
При всички положения, миналото едва ли ще се повтори или най-малкото, инвеститорите ще имат две наум.
Правилата на „безумно поемане на риск“ ще се променят тотално, като за това ще съблюдават и регулаторните органи, които ще внимават финансовата криза от такава величина да не се повтаря.
Какво може да се очаква от тук нататък? Много повече внимание от страна на инвеститорите. Дозата алчност в тяхното поведение най-вероятно ще отстъпи на страха и в бъдеще търсената от тях доходност ще е значително по-ниска.
Възстановяването на световната икономика (което рано или късно ще се случи), ще се усети най-добре и силно от големите, утвърдени компании, които оцелеят. Към тях се очаква да е насочена и основната част от инвеститорския интерес.
В условията на търсене на по-нормална доходност за сметка на риска, какво по-добро решение от компаниите разпределящи дивидент и особено тези, които съумеят да го запазят в тежката криза в момента.
С течение на времето и при нормализиране на обстановката в световен мащаб, тези компании, дори и да са намалили дивидента си, отново ще започнат да го повишават.
Така изплащаните средства на инвеститорите ще започнат постепенно да се приближават към средните си исторически стойност за един по-дълъг период, включващ моменти, както на ръст, така и на тежки условия.
Всички знаем, че дивидентната доходност и процентът на повишение на дивидента, особено за един по-продължителен период от време, са факторите, които предопределят цените на подобен род зрели компании. Повишаващ се дивидент и доходност са равни на ръст в цената на акциите на дадена компания и извличане на капиталова печалба.
Тези компании, които съумяват да разпределят дивидент се характеризират и с добри капиталови потоци, което допълнително привлича по-голям интерес от страна на инвеститорите, дори и в моменти на криза.

Теодор МИНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *