Дигиталният мениджър и дигиталната трансформация

Дигитализацията бележи постоянен ръст в бизнес развитието. Начинът на работа се динамизира и трансформира, а новите технологии, „Облачните технологии“, изкуственият интелект са една част от мозайката на новата икономическа реалност. Новата икономика, четвъртата революция е в ход. Интересно е каква част от българския бизнес се подготвя за тези нови реалности,и доколко има съпротива към трансформацията. Рано или по-късно, всъщност много по-добре би било да е рано, ще стане неизбежно към минаване в режим на онлайн бизнес.

Но не трябва да се подценява психологическия компонент в мозайката – как личността се адаптира към този нов технологичен свят и начинът, по който човекът преживява процеса на трансформация. Бъдейки определяна като неизбежна, промяната няма да става толкова бързо и безпроблемно, колкото се желае от висшият мениджмънт на компаниите.

Решенията на този проблем се търсят в полето на повече обучение, самообучение, инструкции, опознавателни семинари, грижа за служителя, за да може той да отговори на предизвикателството да бъде компетентен и професионален член на съответната компания, в „час“ с времето. Адекватните слуители дават по-голям шанс на компаниите да са успешни и да постигат заложените цели в своите бизнес планове.

Обективно погледнато, с малки изключения едва ли има бизнеси и сектори, които да не са засегнати от дигиталната трансформация. Организационните структури, полетата на стойност и бизнес модели се променят из основи. Оцеляването на бизнеса, на компаниите, минава през адаптация към промените и иновациите в електронната среда за бизнес.

Налюденията показват, че съществен брой мениджъри в Западна Европа споделят мнението, че дигитализацията е сред най-значимите тенденции, оказващи влияние върху бизнеса им в последното десетилетие. Така основният въпрос става – как да се трансформират фирмите в дигитални предприятия най-бързо и най-ефеикасно? Отговорът на този въпрос не е лесен, но е ясен и конкретен –  дигитално лидерство. Всеки мениджър има шанс, дори тези, които сами се отписват от информационното общество по едни или други причини да се включи като не страхува да учи.

Има умения, които всеки дигитален мениджър трябва да притежава. Три от тези умения са от особена значимост. Едното умение е свързано със способността на мениджърите да създадат успешно, работещо стратегическо разбиране за новите правила на пазара, а именно, кои стопански идеи и тенденции за водещи в дигиталната трансформация и кои остарели принципи трябва да се поставят под въпрос. Важен елемент от този процес е всеобхватното лидерство ориентирано към отворена среда за работа, в която младите и знаещи технологиите обучават по-старите служители, а по-опитните служители полагат усилия за гъвкаво отношение към новото.

Много важно е мениджърите непрекъснато да преоткриват организациите, които управляват. Начинът на мислене, създаването на работещ механизъм, нетипичните служители, включително бивши вече служители на организацията са като компаси за намиране на правилния път в новата сложна и несигурна бизнес среда.

Известни са няколко стъпки, които е смислено да се следват в опитите да се реализира качесвена дигитална трансформация на една бизнес организация. На къде се върви и защо е необходимо да се извърши промяната, е първия елемент. Следващата стъпка е да се създаде сценарий, за да може да се постави фирмената стратегия в опредлен контекст, в който технологичната концепция става разпознаваема. Следващата стъпка е да се види има ли пресечна точка между избрания път за трансформация и корпоративната стратегия. По-нататък идва на дневен ред инвестициите, които да са насочени към внасяне на иновации в организацията – например включване на стартъпи и други. Така по-естествен начин се стига и до културната трансформация, която се осъществява паралено с технологичната. Тя дори е по-трудната трансформация, защото всичко това минава неизбежно през успешна външна и вътрешна комуникация, а тя се осъществява от служителите на компанията. Тези етапи трябва да се анализират достатъчно често, според спецификата на отделния бизнес, като накрая се извърши един цялостен анализ на процеса. Този подход дава възможност на една компания и нейните мениджъри да реализират една задоволителна дигитална трансформация за период от една календарна година.

 

Митко ДИНКОВ 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *