Дилма Русев приключи с разкрасяването, готова за президент

„Способностите на Дилма Русев са неоспорими. Сега тя е и достатъчно красива, за да може да стане първата президентка на Бразилия“. Това се казва в обширна статияна „Берлинер цайтунг“, цитирана от БГНЕС.
Фамилията на Дилма, която е от български произход, е изписана със старата транскрипция – Русефф.
Конкретният повод за тази статия е променената външност на Дилма Русев, министърка в правителството на Лула да Силва и обявена от него за наследничка в президентските избори догодина. Вместо очила с големи стъкла – контактни лещи, вместо вечните кафеви костюми – лежерно облекло, десет килограма по-малко и променен нос и скули в резултат на намесата на палстичните хирурзи.
В Бразилия, където женската красота е култ, външният вид на кандидат-президентката не е без значение и затова, според бразилската преса, самият Лула подканил 61-годишната си суперминистърка да промени външния си вид с думите: „Дилма, трябва най-после да се откажеш от този бюрократски външен вид!“. Когато видели резултата, хората не повярвали на очите си, отбелязва „Берлинер цайтунг“ според които промяната във външния вид по заповед на шефа означава едно: Предизборната кампания в Бразилия е започнала.
Въпреки леко ироничното начало на статията, берлинският всекидневник не остава съмнение в това, че кандидат-президентката от български произход е с доказани качества на професионален политик в Бразилия. „Досега 61-годишната Дилма Русев се интересуваше от това да постига резултати в работата си и да бъде политически значима. Нарцизмът й беше чужд. Сега пиар-съветник подготвя изявите й пред пресата и избирателите. Козметичка я гримира преди всяка проява. Тази година Дилма Русев участва дори в бразилския карнавал. Тя, която иначе ходи с удоволствие на опера, обича гръцката митология и е изчела целия Достоевски! Колко много бразилският президент цени икономистката от български произход стана ясно най-вече на 21-ви юни 2005-та година. Това е черният ден в управлението на Лула, когато корупционният скандал около членове на водената от него работническа партия достига кулминацията си. Тогава президентът сложи енергийната си министърка Дилма Русев начело на президентстката си канцелария, която дърпа конците на властта. И макар, че в Бразилия няма премиер, Дилма Русев изпълнява точно тези функции.
Откакто тя пое юздите, правителството влезе в крачка и се проявявакато по-решително, по-действено и по-успешно. Скандали повече няма, поне не такива, с които правителството не би могло да се справи. Изданието припомня забележителната биография на Дилма Линярес Русев. Тя е родена през 1947-ма година в Бразилия в семейството на адвокат – български емигрант. Майка й е бразилка. „Берлинер цайтунг“ обръща специално внимание на ролята й във въоръжената борба на бразилските бунтовници срещу военната диктатура. „Ефективна, умна, стратегически мислеща – тя е класическа технократка“. „Икономиката трябва да е наред. Всички останали неща са дреболии. В това е убедена Дилма Русев и то няма да се промени заради новия й нос „, се казва в края на публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *