Димитров: 2013 г. – оптимистичният срок за приключването на „Набуко”

2013 година е оптимистичният срок за приключване на проекта „Набуко”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, преди подписването на споразумението за включване на германската компания RWE за шести съдружник в консорциума „Набуко Газ Папйнлайн Интернешънъл”.

Включването на германската компания RWE като шести партньор в проекта на газопровода рискът се поделя между повече компании, обясни Петър Димитров.

След присъединяването на RWE към консорциума за „Набуко” шестте компании ще получат равен дял за съдружие. Димитров бе категоричен, че България ще подкрепи евентуалното включване и на „Газ дьо Франс” в консорциума като седми партньор.

Според Петър Димитров с газовите проекти не бива да се прави политика, защото са в интерес на целия Европейски съюз. Министърът отрече проектът за „Набуко” да е свързан със споразумението за доставка на газ Южен поток.

Важното е, че страната ни подкрепи и двата проекта, отбеляза Димитров и подчерта, че изграждането и на двете тръби ще бъде условие за създаване на конкуренция в доставките на газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *