”Ди Пресе”: 100 дни Борисов – много шум, малко програма

„100 дни Борисов – много шум, малко програма“ – под това заглавие електронното издание на австрийския в. „Ди Пресе“ публикува статия за управлението на правителството на Бойко Борисов.
Новият премиер блести преди всичко с атаки по адрес на предшествениците си. Тлеещата от години вражда между Бойко Борисов и Сергей Станишев заплашва да достигне връхната си точка, твърди в анализа си“Ди Пресе“ и започва статията си с думи на Бойко Борисов: „Създаденото от Станишев Франкенщайнче ще му изяде главата“, предаде БГНЕС.
С това изказване Борисов има предвид създадената от Сергей Станишев Държавна агенция за национална сигурност – ДАНС. От 2007 година службата работи за преборване на корупцията по високите етажи на властта, но привлече вниманието повече със скандали, отколкото с постигнати резултати, пише в статията. И 100 дни след началото на управлението си Борисов не се отказва да воюва с предшественика си по обичайния за него хъшлашко-прям начин. Наскоро се появи доклад на ДАНС от октомври 2008 година, в който се съдържат пикантни детайли за известни личности от политическата сцена на България. По думите на Борисов докладът бил изчезнал от бюрото на бившия премиер Станишев. Поради тази причина Борисов иска да предаде Станишев на държавния прокурор заради издаване на секретна информация.
От поемането на властта в края на юли Борисов и неговите министри поставиха акцента на дейността си в публичното разбулване на предполагаеми нарушения на коалиционното правителство на Станишев. Предишните управляващи са обвинявани, че са поръчвали прекалено скъпи правителствени самолети, че са изразходвали прекалено много средства за луксозното саниране на правителствените сгради и че изобщо са пилеели държавни средства. Борисов явно уцелва със стратегията си болното място на българите – това доказва рекордната обществена подкрепа, която възлиза на 77%.
Обявилите се в началото за съюзници на правителството, като консерваторите около бившия премиер Иван Костов, междувременно колебливо започват да се дистанцират от Борисов. Според тях липсва конкретно формулирана правителствена програма, а парламентът, който е доминиран от партията на премиера, работи мудно. Само „Атака“ се въздържа от критика към управлението на Борисов и продължава да заявява безусловната си подкрепа.
Министър-председателят обеща, че до края на мандата си ще построи три автомагистрали. За сметка на това обаче все още цари неяснота относно съдбата на планираните големи енергийни проекти с руско участие. В началото на седмицата синдикатите в страната се обявиха против проектобюджета за 2010 година, който предвижда големи съкращения.
И 100 дни след поемането на властта все още не може да се каже дали Бойко Борисов ще бъде само медиен премиер или наистина успешен политик, заключава анализът на „Ди Пресе“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *