ДКЕВР контрира ”Булгаргаз” с по-малко повишение

Според експертите на ДКЕВР цената на природния газ при продажба от обществения доставчик „Булгаргаз“ на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа трябва да е в размер на 605,15 лв. за 1000 куб. метра газ без ДДС. Увеличението на цената спрямо третото тримесечие на тази година ще бъде с 47,93 лв. за 1000 куб. метра газ или с 8,60 процента.
Преди две седмици „Булгаргаз“ поиска   от следващия месец да продава на вътрешния пазар 1000 куб. метра за 634.44 лв. без ДДС, което е със 77.22 лв. повече спрямо сегашната утвърдена от регулатора тарифа. От ДКЕВР още тогава намекнаха, че няма да позволят повишение с повече от 10%.
От ДКЕВР преценяват, че за момента не може да бъде отчетен надвзетия и недовзет приход на „Булгаргаз“, защото някои от данните са все още прогнозни и отлагат корекцията за по-късен период. Исканото от газовия доставчик повишение на цената се коригира от ДКЕВР и чрез намаляване на закупуваните количества природен газ от външния доставчик с най-висока цена. Предстоящо изменение и определяне на цените на природния газ за четвъртото тримесечие на 2011 г. ще бъде тема на утрешния Консултативен съвет към ДКЕВР, който ще започне от 14.00 часа в сградата на комисията.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *