ДКЕВР: Природният газ ще поскъпне с близо 13%

От 1 април Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-вероятно ще одобри поскъпване на природния газ с 12,73%, каза председателят на Комисията Ангел Семерджиев по време на днешното заседание ДКЕВР.
От регулатора смятат, че посочената в доклада на ДКЕВР цена е в полза на потребителя. Предвиденото увеличение ще доведе до ръст в цената на парното между 4 и 10%. За „Топлофикация – София“ това означава увеличение от 9,14%.
ДКЕВР за пореден път не се съгласи с исканото от „Булгаргаз“ увеличение от близо 26% на цената на природния газ, след като изслуша в продължение на един час аргументите на дружеството.
От държавната газова компания изразиха несъгласието си с поставената граница от 13%, която според тях ще доведе до утежняване на финансовото състояние на дружеството. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. Той подчерта, че компанията е близо до много сериозни трудности в паричния поток и до някаква степен на неплатежоспособност.
Семерджиев заяви, че „Булгаргаз“ ще успее да се справи със ситуацията, въпреки затрудненото си положение.
„Важно е да има устойчиви цени за цялата индустрия и потребителите“, подчерта председателят на Държавната комисия. От държавния регулатор се надяват, че новите договори на „Булгаргаз“ ще са много по-гъвкави и благоприятни след преговорите с „Газпром“ и от 2013 г. дружеството ще започне да подобрява финансовото си състояние.
„Не е сега моментът „Булгаргаз“ да си подобрява финансовото състояние за сметка на пазара на природен газ в България“, коментира Семерджиев. Все още невзетият приход за 2011 г. на компанията е около 40 млн. лв, посочи още той.
„Намаляването на цената няма да рефлектира върху крайния потребител, защото все пак трябва да се отчитат и количествата“, каза от своя страна изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов.
Според Ангел Семерджиев няма как намаляването на цената да не се усети от крайния потребител. Той обясни, че ефектът от намалението на цените по договорите за доставка ще бъде дългосрочен и те при всички положения ще се отразят на потребителите чрез топлофикациите.
Семерджиев посъветва топлофикационните дружества да си събират вземанията от длъжниците, а ако не могат да се справят – да си сменят ръководството. Според него трябва повече да се работи с потребителите и те да бъдат убеждавани, че трябва да си плащат.
„Държавното газово дружество „Булгаргаз“ все още е далеко от фалита. Компанията обаче има проблеми с текущите си вземания“, обясни Гогов.
Гогов уточни, че текущите вземания, които трябва да бъдат изплатени към днешна дата на дружеството са в размер на 193 млн. лева. В понеделник сумата се очаква да надхвърли 235 млн. лева. В същото време задълженията към свързани лица на самата „Булгаргаз“ възлизат на 150-160 млн. лв.
По сметките си „Булгаргаз“ разполага със средства в размер на 48 млн. лева. За да се осигури паричен поток от дружеството са договорили овърдрафт, който да се използва в случай на нужда. При положение, че компанията изпадне в липса на средства кредитната линия ще може да бъде използвана.
Особена промяна по отношение на тенденцията в заплащането от топлофикационните дружества няма. Само задълженията на „Топлофикация – София“ към газовото дружество са нараснали със 110% през 2012 г.
Гогов заяви, че „Булгаргаз“ ще изпълни заявените количества към всички и няма да ощети никого. Изпълнителният директор на дружеството припомни още, че в момента се водят преговори с „Газпром“ за цената на природния газ. При положително развитие дружеството ще се обърне към ДКЕВР за корекция на цената, обеща Гогов.
Желанието на ръководството на газовото дружество е ефектът, които евентуално ще бъде постигнат с „Газпром“ за оптимизиране на разходите да влезе в сила от 1 април 2012 г.
„Хубавото е, че нашето изравнително плащане за април настъпва в началото на май и до тогава имаме възможност договорките да бъдат извършени“, коментира изпълнителният директор.
Той увери, че каквото и споразумение да бъде постигнато с „Газпром“ ще се направи всичко възможно то да влезе в сила от 1 април.
„Ако има корекция по договорите „Булгаргаз“ ще ги предостави на ДКЕВР и тя ще трябва да прецени дали да намалява цените“, допълни той.
Същевременно в ефира на БНТ новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира преговорите с руския монополист. Добрев обясни, че плащаме по 1,2 млрд. долара годишно за доставките на природен газ от Русия и преговорите се водят трудно, тъй като от компанията си имат сключени договори за доставка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *